Producătorul de materiale de construcţii Saint-Gobain Construction Products România - Business Unit Isover a anunţat închiderea fabricii de vată minerală de sticlă din Ploieşti începând de astăzi şi disponibilizarea a 42 de angajaţi. Aceasta este a doua fabrică de materiale de construcţii închisă la început de an, după unitatea producătoare de gips-carton a Siniat.
Anul trecut, Saint-Gobain a mai închis pe platforma industrială de la Ploieşti şi linia de producţie de polistiren expandat. La Ploieşti, producătorul francez mai deţine o singură unitate de producţie de vată minerală bazaltică, la care lucrează 86 de angajaţi.
„Decizia de a opri activitatea la această linie de producţie a fost luată ca urmare a efectelor crizei economice asupra sectorului de construcţii, a scăderii continue a vânzărilor şi profitabilităţii activităţii, în contextul în care în Europa Centrală şi de Est, inclusiv România, există o supra-capacitate de producţie de vată minerală din fibre de sticlă. În plus, pentru continuarea activităţii linei de producţie din Romania ar fi fost nevoie de investiţii suplimentare de mai multe milioane de euro, investiţii care nu ar fi putut fi susţinute prin rezultatele financiare pe care acestea le-ar putea genera“, precizează oficialii companiei.
Linia de producţie de vată minerală din sticlă de la Ploieşti avea o capacitate anuală de 20.000 de tone şi a necesitat o investiţie de 35 mil. euro, potrivit datelor furnizate de Saint-Gobain.
Pentru persoanele ce urmează a fi disponibilizate, compania implementează un plan social prin care aceştia vor primi salarii compensatorii, dar şi sprijin pentru a obţine un alt loc de muncă în cel mai scurt timp: sesiuni de orientare şi reorientare profesională, cursuri de specializare cu certificare, suport psihologic şi altele.
Pentru a asigura necesarul de volume de vată din fibre de sticlă pentru piaţa din România, compania va importa produse de acest tip de la alte fabrici Isover din regiune.
Până acum, francezii au investit un total de 320-330 mil. euro în cele 12 unităţi de producţie din România, grupate pe opt platforme industriale din Braşov, Brăneşti, Călăraşi, Ploieşti, Satu-Mare, Tulcea, Turda şi Suceava.
Şi Siniat, parte a grupului belgian Etex, a decis să închidă fabrica de gips-carton din Bucureşti la două luni de la inaugurarea unei facilităţi de producţie mai mari la Turceni. Unitatea din Capitală va fi închisă la sfârşitul lunii februarie.
Sursa: capital.ro