Romanii aloca intre 2.000 si 4.000 de euro pentru renovarea unei locuinte: economiile pierd teren, iar principala sursa de venit este creditul bancar

Romanii aloca, in medie, intre 2.000 si 4.000 de euro pentru renovarea unei locuinte, iar trendul de schimbare a mediului locativ se pare ca a revenit din nou in topul preferintelor locuitorilor tarii, asta dupa ce, in timpul crizei, acestia au decis fie sa economiseasca bani, fie sa isi gestioneze altfel resursele financiare. Statistica este una imbucuratoare, mai mult decat atat intentia de a demara proiecte in casa a crescut intr-un ritm impresionant in tara noastra in ultimul an, principala explicatie, dupa cum sustin specialistii, fiind aceea ca accesul la finantare ar fi mai permisiv, exista o nevoie reala de imbunatatire a conditiilor de mediu, dar si o dorinta care a fost multi ani infranata, din cauza conditiilor de piata.

Potrivit unui studiu al IRSOP Market Research & Consulting, 68% dintre romanii activi, cu varste cuprinse intre 20-65 de ani (6 mil. locuitori) intentioneaza sa demareze proiecte legate de propriul camin in urmatorii cinci ani, in timp ce 37% dintre acestia planuiesc sa faca acest demers in urmatorul an. Comparativ cu anul precedent asistam la o crestere semnificativa a nivelului de incredere din partea locuitorilor tarii, asta in timp ce la nivelul anului trecut numai 56% dintre acestia planuiau sa demareze un proiect in urmatorii cinci ani si numai 29% dintre acestia planuiau sa faca acest pas in urmatoarele 12 luni.

“Oamenii vor, chiar si in conditii de criza, sa demareze lucrari de constructii. Din acest an se pare ca romanii vad luminita de la capatul tunelului si au inceput sa isi mareasca intentiile de dezvoltare a proiecte. Din pacate exista inca o discrepanta foarte mare intre asteptari si realitate. Tendinta oamenilor de a abandona astfel de proiecte, insa, este foarte ridicata”, a declarat Dr. Petre Datculescu, directorul IRSOP, in cadrul unei intalniri cu presa.

Cele mai frecvente planuri de imbunatatiri locative pentru urmatorii cinci ani vizeaza renovarea locuintei (29%), cumpararea de locuinte noi (23%), cumpararea unei case la tara (23%), izolarea termica (23%), reparatii la instalatiile sanitare sau electrice (31%, achizitionarea unei centrale termice (16%), doverse lucrari la acoperi sau terasa (15%), construirea unei case (13)%, reparatii la structura de rezistenta (11%), cumpararea unui teren (9%) sau extinderea locuintei actuale (8%).

Interesanta este si statistica legata de finantarea unor astfel de proiecte, care a inclinat balanta in ultimii ani, dand o si mai mare incredere din partea romanilor creditarii, o explicatie fiind si aceea ca resursele disponibile pentru astfel de proiecte s-au diminuat in vremurile de recesiune.

Daca in cursul anului trecut, proiectele care vizau casa, fie ca era vorba de renovare sau achizitie de produse pentru casa, ori de proiecte noi de locuit erau realizate majoritar din economii (45% in 2014), in acest an ponderile s-au schimbat, 37% din aceste investitii fiind realizate prin intermediul creditului bancar sau nebancar (institutii independente de finantare), 36% din aceste proiecte fiind realizate din economii.

Interesanta este si statistica legata de modul in care anumite proiecte de acest fel sunt realizate, in tara noastra circa 10% dintre romani imprumutandu-se la familie sau la vecini pentru imbunatatirile locative. “Ideea unui credit a redevenit prima solutie pe care o vad romanii cand vine vorba de o casa”, a mai punctat Petre Datculescu.

Din totalul celor aproximativ 7,5 milioane de gospodarii din Romania, circa 40% din casele si blocurile din mediul urban au nevoie de reparatii, iar 52% sunt considerate urgente, se arata intr-un studiu IRSOP efectuat pentru BCR Banca pentru Locuinte.

Pe de alta parte, datele INS arata ca la nivelul intregii tari circa 16% dintre gospodarii se confrunta cu probleme locative grave, asa cum ar fi cazul deteriorarilor, igrasie, scurgeri ale retelelor de apa si canalizare, lumina insuficienta. Totodata, 34% dintre gospodariile din mediul rural nu au un grup sanitar, iar in cazul locuintelor din mediul urban procentul este de 8,5%, in timp ce 32% nu au baie/dus la interior.

Sursa: wall-street.ro

Contul meu Anunt nou