In Romania, doar 3 din 10 romani sunt multumiti in totalitate de locuinta recent achizitionata, potrivit informatiilor centralizate de compania de consultanta imobiliara Re/Max, desi majoritatea au apelat la programul guvernamental Prima Casa pentru obtinerea de finantare. Cei mai multi sunt nemultumiti de distanta fata de centrul orasul, lipsa unui parc in apropiere, lipsa locurilor de parcare suficiente in jurul blocului respectiv sau lipsa unei guri de metrou.
"Fata de media Europei, in Romania noii proprietari de locuinte sunt in special tineri, programul guvernamental Prima Casa avand o contributie semnificativa in acest sens. Totusi, nu toti sunt pe deplin multumiti de alegerea facuta, majoritatea optand pentru o locuinta in ansamblurile rezidentiale noi dezvoltate in zone mai indepartate de centrul orasului, doar pentru a se incadra in bugetul de care dispun", a declarat Razvan Cuc, presedinte Re/Max Romania.
Pe de alta parte, potrivit Re/Max, in ceea ce priveste durata procesului de achizitionare a locuintei, romanii se situeaza la acelasi nivel cu restul europenilor, dedicand cautarilor o perioada de aproximativ doua luni, timp in care vizioneaza in medie sapte apartamente sau case.
In ultimii ani, foarte multi dintre cei care au achizitionat locuinte, au ajuns sa regrete alegerile facute. In piata exista numeroase proiecte construite pentru a se incadra in Prima Casa, in anii de dupa criza, de catre dezvoltatori mai putin responsabili. Prin incercarea de a diminua costurile de constructie si de a maximiza profiturile, s-au facut numeroase compromisuri in ceea ce priveste calitatea constructiei sau a mediului ambiant.
Atentia trebuie sa fie concentrata pe analiza din punct de vedere tehnic a viitoarei locuinte. Inainte de achizitia sub imperiul emotiei de a primi un mic discount si de a semna orice document, cumparatorul trebuie sa inteleaga faptul ca il poate costa mult mai mult ceea ce va avea de reparat in locuinta decat discount-ul pe care il primeste, la care se adauga si nelinistea de a fi achizitionat in graba si de a se simti inselat.
In cadrul studiului, consultantii Re/Max au chestionat persoane cu varste cuprinse intre 20 si 59 de ani in legatura cu procesul achizitionarii proprietatilor - care sunt cele mai importante aspecte care conteaza in luarea deciziei finale, dar mai ales cat de multumiti sunt de alegerea facuta.
Re/Max a fost infiintata in 1973, in Denver, si in prezent are peste 6.300 de birouri si mai mult de 100.000 de agenti afiliati in 95 de tari din intreaga lume. In Europa, Re/Max este prezenta in 31 de state, cu 1.500 birouri si 14.000 de agenti. Pe plan local, reteaua Re/Max a ajuns la 15 locatii in 9 dintre cele mai importante orase din Romania, iar numarul de agenti a trecut de 100.
Sursa: wall-street.ro