Romania sta pe o adevarata bogatie naturala care ar trebui valorificata la adevaratul sau potential, inclusiv in domeniul imobiliar, acolo unde ar putea juca un rol decisiv in viitorul constructiilor verzi, sunt de parere specialistii din piata.
In cadrul unui eveniment dedicat constructiilor verzi, Lori Collin, unul dintre cei mai mari specialisti ai pietei de profil, fost responsabil cu dezvoltarea proiectelor de birouri din cadrul NEPI, sustine ca tara noastra ar trebui sa profite de aceste daruri ale naturii cu care tara noastra a fost inzestrata, mai ales in domeniul constructiilor de proiecte imobiliare.
“Stam pe unul dintre cele mai mari puturi termale din regiune. Fara costuri prea mari, am reusit sa incalzim din surse termale o cladire de birouri si vila adiacenta fara ca un chirias sa plateasca costuri de incalzire. In viitor am putea sa ne incalzim casele sau spatiile comune ale unui centru comercial cu astfel de resurse. (…) Este o investitie mai scumpa la inceput, fiind si o solutie recent implementata si descoperita, dar in timp se va dovedi o adevarata investitie”, a mai spus Lori Collin.
In opinia sa, soarele, apa de ploaie si aportul digitalizarii si al tehnologiei in tot acest proces vor redefini conceptul de trai in urmatorii ani.
“Fenomenul incalzirii globale a facut ca Romania sa devina o regiune cu doar doua anotimpuri - vara-iarna – in care intalnim situatii ca in lunile de iarna sa avem si temperaturi de peste 15 grade Celsius. Foarte multe proiecte din Olanda sau din Hong Kong folosesc fatadele din zonele sudice acoperite cu panouri solare si parcurile si zonele limitrofe impart energia din vecinatate si beneficiaza de aceasta noua tehnologie. Soarele si energia solara inmagazinata in aceste panouri este un prim pas spre o solutie sustenabila. (…) Mai putem lua in calcul inclusiv apa de ploaie. Cladirile din Bucuresti ar trebui sa isi indrepte tot mai mult atentia spre reciclarea apei de ploaie. Am implementat aceasta solutie la proiectul Aviatorilor 8, iar tehnologia se va dovedi extrem de utila pentru toalete. Totodata, pulverizarea apei reci in loc de utilizarea apei calde in toalete va aduce o economisire uriasa de apa si ar evita risipa”, a punctat Lori Collin.
Fostul manager al NEPI a mai precizat ca in urmatorii 20 de ani cladirile vor ajunge la un nivel avansat de a intelege cine ii vor trece pragul, cand va fi cladirea ocupata si cand se elibereaza.
Portland Trust, unul dintre cei mai mari si mai activi dezvoltatori de proiecte de birouri din Romania, planuieste sa demareze primul sau proiect rezidential in apropierea Bucurestiului, compania detinand un teren intins pe o suprafata de 500.000 mp langa autostrada A3 Bucuresti – Ploiesti.
Dezvoltatorul imobiliar cauta in prezent un investitor partener cu care sa sa inceapa dezvoltarea primului sau proiect rezidential la nivel local si care ar urma sa cuprinda nu mai putin de 400 de case unifamiliale.
Terenul situat in Moara Vlasiei ar beneficia si de ape termale, iar acest lucru ar putea constitui si unul dintre principalele atractii ale spatiului, aceasta bogatie naturala putand fi exploatata la maximum prin dezvoltarea unui proiect care ar scadea semnificativ costul cu incalzirea.
Izvorul termal este un izvor natural, cu temperatura apei ce depaseste temperatura medie a locului geografic fiind unul din rezultatele proceselor vulcanismului. De regula, temperatura acestei ape variaza intre 20 si 63 de grade Celsius.
Aceste ape termale iau nastere la diferite adancimi in regiunile cu activitate vulcanica, unde apa incalzita si imbogatita cu saruri minerale ajunge la suprafata.
Pe locul in care s-au descoperit astfel de izvoare s-au dezvoltat adevarate statiuni balneo-climaterice, asa cum este cazul Baile Herculane, Baile Felix, Baile Sovata, Baile Govora, Baule Tusnad, Baile Olanesci sau Calimanesti – Caciulata. Romania este una dintre cele mai dezvoltate tari in privinta izvoarelor termale din Europa.
Sursa: wall-street.ro