Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) va repara vilele de protocol ale statului folosind o parte din banii obtinuti prin vanzarea imobilelor, operatiune de vanzare pe care continua sa o deruleze cu foarte mica eficienta in pofida avertizarilor consultantilor imobiliari.
Guvernul a dat o ordonanta prin care a fost acordat un mandat pentru directionarea unei parti din acesti bani catre casele de protocol. Dreptul de a cheltui banii pentru vilele de protocol i-a fost acordat RA-APPS prin derogare de la Legea finantelor publice, care stabileste ca veniturile bugetare nu pot fi afectate direct unei cheltuieli bugetare anume, cu exceptia donatiilor si sponsorizarilor, care au stabilite destinatii distincte.
Pana in prezent, legea stabilea ca, dupa deducerea cheltuielilor aferente procedurilor de vanzare, precum publicitatea, 50% din sumele obtinute prin vanzarea imobilelor sunt varsate la bugetul de stat, iar restul de 50% ramane la dispozitia regiei pentru lucrari de modernizari si investitii la imobilele proprietatea publica a statului, la imobilele in care functioneaza institutii publice si pentru intretinerea bunurilor mobile aflate in domeniul public sau privat al statului si administrate de RA-APPS.
Prin aceasta ordonanta de Guvern, insa, RA-APPS a primit dreptul sa utilizeze banii lasati la dispozitie si pentru conservarea, protectia si repararea bazei materiale de reprezentare si protocol.
In ciuda faptului ca RA-APPS este in continuare pe pierdere, dupa doi ani in care a vandut imobile din portofoliu prin proceduri contestate de catre consultanti imobiliari si aproape si-a dublat rezultatul negativ in 2013 comparativ cu 2012, regia si-a propus sa plateasca in acest an 26,3 milioane lei pentru baza materiala de reprezentare si protocol, cu 11,2 milioane lei mai mult decat suma cheltuita anul trecut.
RA-APPS, care de fiecare data anunta ca se va situa pe profit, a inregistrat venituri totale de 283,5 milioane lei si cheltuieli totale de 321,4 milioane lei, cu o pierdere rezultata de aproape 38 milioane lei, iar in 2013 a consemnat venituri totale de 308,9 milioane lei si cheltuieli totale de 374 milioane lei, pierderea urcand la 65 milioane lei.
Sursa: wall-street.ro