Proprietarii lanţului de bricolaj Dedeman, fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, se pregătesc să achiziţioneze proiectul de birouri AFI Park din Bucureşti, aflat în portofoliul omului de afaceri israelian Lev Leviev.
Tranzacţia este estimată la aproximativ 160 milioane de euro, informează surse din piaţă, citate de Mirsanu.ro.
“Abia am semnat o scrisoare de intenţie, deci nu este vândut încă. Toate celelalte detalii sunt sub clauze de confidenţialitate şi deci, nu le pot dezvălui în acest moment”, preciza pe 12 decembrie 2016 David Hay, CEO AFI Europe România.
Dezvoltatorul imobiliar cu capital israelian AFI Europe a accesat, în 2015, un credit de 39 mil. euro de la Bank Leumi România pentru finalizarea construcţiei ultimelor două clădiri de birouri din AFI Park.
Investitorul avea, la acel moment, datorii de circa 295 mil. euro de pe urma proprietăţilor funcţionale din România. În vara lui 2014, compania a semnat un acord de finanţare în valoare de 220 mil. euro cu consorţiul de bănci format din Deutsche Pfanbriefbank, Erste Group Bank şi Raiffeisen Bank pentru refinanţarea centrului comercial AFI Palace Cotroceni din Bucureşti; toamna, a mai obţinut un credit de 32 mil. euro de la BCR pentru finalizarea clădirilor de birouri AFI Park 2 şi 3, la care se adaugă încă un împrumut de 13,4 mil. euro accesat la UniCredit Bank Austria pentru AFI Park 1. Pentru dezvoltarea mallului AFI Palace Ploieşti, compania a luat un credit de 30 mil. euro de la Raiffeisen Bank International Viena şi subsidiara Raiffeisen Bank Bucureşti.
Cele cinci clădiri din complex au în total o suprafaţă închiriabilă de 70.000 mp. Spaţiile de birouri din AFI Park 1 sunt ocupate de companii precum Microchip, Cameron şi Sparkware Technologies. AFI Park 2 este complet închiriat de Electronic Arts. AFI Park 3, care a fost finalizat anul trecut, este ocupat în totalitate de TELUS International şi Endava România.
Liderul din bricolaj, Dedeman (controlat de fraţii Pavăl, Dragoş şi Adrian, prezenţi în TOP 300 Capital) a continuat să crească şi în 2016: primul semestru i-a adus o creştere de 26% a cifrei de afaceri, comparativ cu perioada similară a anului trecut.
”Valorile înregistrate până acum ne încurajează să credem că vom depăşi cifra de afaceri stabilită la începutul anului”, spuneau reprezentanţii retailerului, în octombrie anul trecut. Ceea ce înseamnă că afacerile depăşesc 1 miliard de euro pe 2016. În 2015, rulajul a fost de 981 milioane de euro, în timp ce profitul a ajuns la 127 milioane de euro.
sursa: capital.ro