Ofer Lieberson, proprietarul Tagor, a povestit pentru Wall-Street.ro ce anume a convins banca, ce alte planuri are in Romania si cum vede evolutia pietei locala. Liberson are o experienta de circa un sfert de secol pe piata imobiliara. Liberson si-a inceput activitatea din imobiliare in Israel, dar a lucrat mult timp si in SUA si Europa. Din 2004, Romania a atras atentia investitorului israelian, care a inceput sa investeasca pe cont propriu pe plan local, pentru ca doi ani mai tarziu sa inceapa investitiile si prin Tagor prin care a cumparat in perioada boom-ului terenuri in Bucuresti, Timisoara, Arad si Oradea.
Dupa mai bine de 5 ani, in februarie 2012, Tagor a demarat primul proiect pe plan local, in zona Soseaua Alexandriei, complex denumit Adora Urban Village. Ansamblul rezidential va cuprinde in total 12 blocuri cu 548 de apartamente. In acest moment compania a demarat constructia primelor doua blocuri, care vor cuprinde 78 de apartamente.
Potrivit lui Lieberson, in februarie-martie anul viitor vor fi finalizate primele doua blocuri, pentru care compania a obtinut o finantare de la banca Carpatica.
“Terenul a fost cumparat cu cash, iar pentru constructive avem o finantare de 50% de la banca Carpatica, institutie care doreste sa finanteze si alte proiecte pe care le dezvoltam”, spune Lieberson.
Cum a obtinut aceasta finantare, intr-o piata in care imobiliarele si in special rezidentialul a fost extrem de evitat de catre banci, mai ales ca apartamentele nu s-au vandut din faza de proiect? Lieberson nu ofera detalii legate de conditiile finantarii, insa a explicat ca finantarea a fost acordata in special ca urmare a imaginii bune a companiei. “A contat profesionalismul. Suntem parteneri cu un fond mare de investitii din Anglia (Patron Capital, are prin fondurile sale are o capacitate de investitii de miliarde de dolari-n.r.)si suntem considerati un client bun. Banca a avut inclusiv un desk in interiorul standului nostru la targul imobiliar”, spune Lieberson.
In ceea ce priveste pre-contractele, Liberson puncteaza scurt” Nu este posibil sa vinzi acum in Romania din faza de proiect, daca banca asteapta vanzari “pe hartie” atunci nu vor finanta niciun proiect”, spune proprietarul Tagor.
Desi, Lieberson nu a dat detalii privind conditiile finantarii, pe piata este cunoscut ca astfel de imprumuturi sunt mult mai scumpe decat in trecut. De ce au ales sa finanteze prin banca, din moment ce pare ca ar avea banii necesari constructiei din fonduri proprii? “Avea mai mult sens in acest caz sa avem finantare bancara, mai ales ca nu este atat de mare finantarea, fiind doar jumatate din costurile de constructie”, mai spune Lieberson. Citeste articolul integral pe wall-street.ro