Proiect. Reabilitezi pe banii tai, esti scutit de impozit

Bucureştenii care-şi vor reabilita termic blocurile în care locuiesc pe banii lor ar putea fi scutiţi de la plata impozitelor pe clădiri pe o perioadă de 10 ani. Proiectul de hotărâre este în dezbatere publică până pe 22 septembrie a.c. şi ar putea să fie aplicat de la 1 ianuarie 2016, după ce va obţine avizarea Consiliului General.

Proprietarii de imobile şi de apartamente care decid să facă lucrări de reabilitare a clădirilor construite în perioada 1950-1990 pe cheltuiala lor pot primi facililităţi la plata impozitelor pe următorii 10 ani.

Ei trebuie să aibă grijă să se încadreze în anumiţi parametri, respectiv să asigure creşterea performanţei energetice a imobilelor, astfel încât consumul anual specific de energie calculat pentru încălzire să scadă sub 100 kwh pe mp arie utilă, în condiţii de eficienţă energetică. Pentru scutirea de la plata impozitelor trebuie depuse mai multe documente care să ateste executarea lucrărilor, dobândirea proprietăţii, raportul de audit energetic, autorizaţia de construire, recepţia lucrărilor şi certificatul de performanţă energetică. Documentele vor fi depuse la Direcţiile de Impozite şi Taxe Locale ale sectoarelor.

În cazul în care unul dintre soţi decedează, scutirea de impozit se menţine în cazul soţului supravieţuitor pentru cota sa de proprietate şi a moştenitorilor legali. Facilitatea se anulează doar în cazul vânzării imobilului. Ea intră în vigoare de la 1 ianuarie a anului fiscal următor finalizării lucrărilor de reabilitare şi se aplică numai persoanelor fizice.

Proiectul vine în sprijinul oamenilor care s-au săturat să aştepte ani îndelungaţi ca primarii să introducă pe lista de reabilitări termice imobilul în care locuiesc. După cum se ştie, în majoritatea sectoarelor există mari întârzieri în domeniul reabilitării termice a blocurilor. De când UE a încurajat primăriile să deconteze lucrările, procedurile de accesare sunt şi mai greoaie, iar bucureştenii ar trebui să plătească un anumit procent din valoarea totală a lucrărilor. Dacă primăriile pot suporta partea pe care oamenii ar trebui să o plătească, o pot face.

Sursa: puterea.ro

Contul meu Anunt nou