Proiect: Dezvoltatorii, obligati ca 20% din locuintele pe care le construiesc sa fie ieftine

Guvernul vrea să oblige dezvoltatorii ca 20% din locuinţele pe care îşi propun să le construiască să aibă un preţ mai mic de 50.000 euro, ca o condiţie de obţinere a autorizaţiilor de construire. Măsura este cuprinsă în Strategia Naţională de Locuire întocmită de Ministerul Dezvoltării.

Strategia Naţională de Locuire, un document la care ministerul Dezvoltării lucrează de ceva timp, şi care va fi gata în perioada imediat următoare, trasează harta locuirii în România până în 2020. Revista Capital a intrat în posesia draftului de lucru care a fost actualizat ultima oară în aprilie 2016. Măsurile prezentate în document schimbă total regulile în ceea ce priveşte construcţia, finanţarea şi reabilitarea locuinţelor.

Autorii documentului precizează faptul că acordurile încheiate între dezvoltatorii privaţi şi autorităţile locale sunt utilizate pe scară largă în mai multe ţări ale lumii şi nu îndepărtează sectorul privat de la investiţii, ba mai mult, îi obligă pe dezvoltatori să furnizeze locuinţe sociale.

„Drept condiţie pentru a acorda unui dezvoltator autorizaţia de construire pentru un anumit număr şi tip de locuinţe, autoritatea locală impune ca un anumit procent din aceste locuinţe să fie la un preţ redus. […] Se poate solicita doar ca un anumit procent – de exemplu 20% - să aibă un preţ mai redus decât, de exemplu, 50.000 euro“, se precizează în documentul citat.

Pentru a aplica aceste acorduri de dezvoltare va fi nevoie de anumite amendamente de ordin juridic, în special la legea locuinţei şi la legea privind autorizarea lucrărilor de construcţie, potrivit strategiei realizate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Locuinţe cu chirie

În aceeaşi strategie se propune încheierea de parteneriate cu dezvoltatorii privaţi în vederea construirii de locuinţe sociale noi în cadrul unor acorduri de tip construire – exploatare – transfer. Cu alte cuvinte, primăriile ar urma să pună la dispoziţie terenul şi infrastructura, iar dezvoltatorii să construiască locuinţe din care să încaseze chiria pe o perioadă de circa 30 de ani, ulterior dreptul de proprietate urmând a fi transferat primăriilor.

„Chiriile ar putea fi stabilite la niveluri suficiente pentru a permite o rentabilitate modestă“, se arată în document.

Acest tip de acorduri ar fi în concordanţă cu programul pe care ANL îşi propune să îl iniţieze, singura diferenţă fiind că în acest caz statul ar fi reprezentat de primării şi nu de ANL, potrivit Strategiei Naţionale de Locuire.

Sursa: capital.ro

Contul meu Anunt nou