Daniel Zamfir, senator PNL - initiatorul legii - a declarat ca proiectul e lege propune ca dobanda pentru creditele ipotecare sa nu depaseasca de 2,5 ori valoarea de referinta a BNR. Acelasi lucru este valabil si pentru crditele de consum. Proiectul de lege va aduce Romania in line cu alte state europene unde exista o astfel de plafonare.
Prevederile se vor aplica atat bancilor, cat si institutiilor non-bancare - o veste buna pentru un domeniu putin legiferat.
Accentul a fost pus pe plafonarea DAE, pentru a se elimina posibilitatea de crestere artificala a dobanzii prin introducerea de noi taxe, comisioane sau spete bancare. Scopul este ca romanii sa stie de la bun inceput foarte clar care este dobanda datorata.
”Am stabilit foarte clar ca DAE să nu depăşească respectivele plafoane. Am decis să introducem acest amendament şi să plafonăm DAE pentru că, de cele mai multe ori, chiar dacă am fi plafonat dobânda remuneratorie sau pe cea penalizatoare, ar fi existat diverse mecanisme de introducere a speţelor bancare, comisioane şi aşa mai departe, care să fi ridicat DAE. Pe noi ne interesează ca cetăţenii români să ştie foarte clar cât vor plăti dobândă. Ori, limitând DAE, ştim foarte clar, de la bun început, cât va fi dobânda pe contract”.
Acest proiect de lege este un pas binevenit inspre reglementarea mai clara a pietei de credite.