Programul Noua Casă este funcțional: vezi cum arată o simulare de credit la BCR în 2023. Un sfert din totalul beneficiarilor au apelat până acum la instituția finanțatoare


În fața ezitării de a contracta un credit, pe fondul majorării semnificative a dobânzilor pe parcursul anului trecut, Ministrul Finanțelor a declarat că nu ar trebui să „intrăm în plasa prudenței exagerate”.

După ce Guvernul a alocat, la sfârșitul lunii ianuarie, un plafon de 1,5 miliarde de lei pentru acordarea de finanțări prin Noua Casă, Banca Comercială Română (BCR) a anunțat că săptămâna aceasta începe să primească cereri pentru programul guvernamental. Avansul minim este de 5% pentru locuințe de până la 70.000 euro (echivalent lei), respectiv de 15% pentru locuințe cu valori între 70.001 și 140.000 de euro (echivalent lei), în vreme ce suma maximă care poate fi contractată ajunge la 119.000 euro, iar termenul maxim de rambursare este de 30 de ani. Dobânda aplicată pentru creditele Noua Casă de la BCR este formată din IRCC (care se situează în prezent la 5,71%), plus marja fixă a băncii, în cuantum de 2%.

BCR le recomandă tuturor clienților care solicită creditul Noua Casă de la BCR să se orienteze și către protecția lor și a celor dragi pe perioada derulării creditului, printr-o asigurare de viață, cu adăugarea unor acoperiri suplimentare, absolut necesare în cazul unor evenimente neprevăzute. Acestea acoperă plata temporară a ratelor în cazurile de șomaj involuntar sau concediu medical prelungit, sau acoperă chiar parțial sau total creditul, în cazul apariției unor afecțiuni grave, în funcție de diagnosticul medical, în caz de invaliditate parțială și permanentă sau chiar deces. Costul este descrescător, calculându-se lunar în funcție de soldul creditului.

De asemenea, este recomandată încheierea unei asigurări separate pentru protecția venitului, care asigură un anumit venit în cazul pierderii locului de muncă, oferind clienților oportunitatea să se concentreze pe găsirea unui nou job.

Comunicat de presă BCR


Citește și:

GHID RISC SEISMIC – 2023 de la Titirez.ro. Ce putem face pentru a fi mai puțin vulnerabili la cutremure?


  

Rată lunară de circa 1.900 de lei

Potrivit reprezentanților instituției finanțatoare, pentru un credit de 270.000 de lei (echivalentul a circa 55.000 de euro), acordat pentru o perioadă de 30 de ani, rata lunară de plată la bancă ajunge la circa 1.900 de lei. De menționat ar fi că avansul minim de achitat pentru o casă, în condițiile contractării acestei sume, ar ajunge la aproape 2.900 de euro, iar locuința achiziționată ar costa aproape 58.000 de euro.

Iată cum arată, în detaliu, simularea unui credit Noua Casă la BCR:

• Credit: 270.000 RON 

• Perioadă: 30 ani

• Dobândă: 7,71% (2% + IRCC), IRCC: 5,71%; este variabilă și se calculează în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) publicat în ultima zi lucrătoare a fiecărui trimestru pe website-ul Băncii Naționale a României, la care se adaugă o marjă fixă de 2%. (IRCC = 5,71%, valabil până la 31.03.2023) • Comision evaluare imobil: 470 lei, inclusiv TVA

• Comision de gestiune FNGCIMM – 0,30% anual, calculat la valoarea garanţiei

• Rata lunară: 1.927 lei (nu include comisionul de gestiune datorat FNGCIMM)

• Valoare totală plătibilă: 702.159 lei

• Dobândă anuală efectivă (DAE): 8,16%

Potrivit reprezentanților instituțiilor finanțatoare, BCR s-a alăturat programului „Prima Casă”, transformat ulterior în “Noua Casă”, încă din 2009. În acest răstimp, 1 din 4 români a ales să apeleze la la BCR pentru a-și achiziționa o locuință prin acest program guvernamental.


Citește și:

Titirez.ro: Perspectivele pieței rezidențiale din România în 2023. Este un scenariu probabil ca prețurile locuințelor să intre pe un făgaș descendent?


Garanții în valoare totală de 31,3 miliarde lei, în peste 13 ani de funcționare

Potrivit notei de fundamentare a Hotărârii de Guvern prin care s-a stabilit plafonul de garantare pentru Noua Casă în 2023, de la lansarea programului, în anul 2009, și până la finele lunii decembrie 2022 au fost acordate 330.875 de garanții și promisiuni de garantare, în valoare totală de 31,3 miliarde lei. „Concentrarea regională a împrumuturilor ipotecare urmează simetria în dezvoltarea economică de la nivelul regiunilor. Astfel, împrumuturile acordate în București și Ilfov reprezintă 29% din totalul creditelor, iar următoarele 5 județe (Cluj, Timiș, Constanța, Iași și Brașov) reprezintă 24% (date la martie 2022)”, relevă aceeași sursă. „Încurajez [...] pe toți [tinerii] să apeleze la acest program, pentru că îmi doresc (și am discutat și cu domnul prim-ministru) ca acest plafon pe care l-am alocat astăzi chiar să fie epuizat până la jumătatea anului și să-l putem suplimenta”, a declarat Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, imediat după alocarea plafonului de finanțare pentru anul 2023.

În ceea ce privește ezitarea de a contracta un credit bancar, în condițiile majorării semnificative a dobânzilor din ultimul an, reprezentantul Executivului a declarat că nu ar trebui să „intrăm în plasa prudenței exagerate”, programul Noua Casă reprezentând unul dintre „elemente[le] de sprijin pe care și statul le poate acorda”. Ministrul Finanțelor a precizat, totodată, că un obiectiv pentru anul 2023 este, în mod evident, cel de reducere a inflației – și, în corelație cu acesta, diminuarea dobânzilor la credite.


Citește și:

Guvernul a aprobat alocarea fondurilor pentru Noua Casă în 2023. Care sunt condițiile de desfășurare și cu ce salariu ar trebui să vină un solicitant


 

Contul meu Anunt nou