Prima Casa 2019: Ghidul complet de accesare al programului si noutati

2019 este aici si cei mai multi dintre cei care doresc sa achizitioneze o locuinta se intreaba care este statusul programului Prima Casa.

Prima Casa este programul guvernamental de sustinere a creditarii, care permite tinerilor care nu detin o locuinta sa apeleze la un credit garantat partial de stat, cu avans de doar 5%.

Lansat in timpul crizei financiare cu scopul de a sustine o piata imobiliara in cadere libera, programul Prima Casa si-a pierdut pe parcursul timpului importanta, creditele ipotecare clasice devenind din ce in ce mai accesibile pentru cei cu venituri medii. Pe de-o parte, veniturile au crescut constant, in timp ce bancile au lansat produse proprii de finantare, in conditii mult mai avantajoase.

In ultimii ani, fondurile alocate pentru acest tip de finantare au scazut constant, ajungand anul trecut la suma de 2 miliarde de euro. Plafonul de garantii de anul acesta nu a fost inca anuntat, insa este de asteptat ca acesta sa fie tot de 2 miliarde de euro, urmand ca in anii urmatori programul sa fie treptat diminuat. Aceasta nu ar trebui sa fie o problema, avand in vedere ca anul trecut, pentru prima oara, nu au fost accesate toate fondurile disponibile.

Asa cum am ajuns sa ne asteptam, fiecare nou an aduce si schimbari in legislatie sau in procedurile standard de lucru pentru tot ceea ce are legatura cu statul. Nici programul Prima Casa nu a fost scutit de astfel de schimbari.

Care sunt modificarile propuse pentru anul acesta (unele inca nelegiferate)?

1. Introducerea unei limite de varsta pana la care acest tip de credit de poate accesa, si anume 35 de ani.
2. Scaderea plafonului de indatorare: BNR a introdus in anul 2019 limitari mult mai puternice in ceea ce priveste gradul maxim de indatorare pentru persoanele fizice, fapt ce afecteaza direct suma care poate fi accesata. Prima Casa ofera un plafon usor mai ridicat fata de creditele ipotecare standard, insa si acesta este considerabil diminuat: 45% din venituri. A se compara cu situatiile din anii trecuti, cand bancile permiteau si un grad de indatorare de peste 60%.
3. Venit net maxim individual sau / familie de 3000 de lei.

Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a accesa creditul Prima Casa in 2019?

1. Tu sau partenerul de cuplu (casatorit) nu detineti mai mult de o alta proprietate cu suprafata de maxim 50 mp
2. Proprietatea are certificat energetic clasa A, B sau C (marea majoritate a proprietatilor din orase se incadreaza)
3. Te incadrezi in conditiile de creditare ale bancii care poate oferi credite Prima Casa. Acestea variaza de la banca la banca si se leaga, in general, de istoricul tau de creditare si de stabilitatea veniturilor pe care le ai singur sau impreuna cu sotul/sotia, dar si persoanele aflate in intretinere
4. Dispui de un avans de 5% din pretul de achizitie al imobilului
5. Poti depune un depozit echivalent a trei rate, pentru garantarea dobanzii si bunei plati.
6. Nu poti instraina proprietatea mai repede de 5 ani - asta include si inchirierea
7. Inchei asigurarea obligatorie a locuintei

Care sunt avantajele de care beneficiezi in cadrul programului Prima Casa?

1. Dobanda maxima nu poate depasi cu 2 puncte procentuale nivelul ROBOR, aceasta suma incluzand toate comisioanele percepute de banca
2. Comisionul de garantare este de 0.45%/an
3. Rambursarea anticipata se face fara perceperea de comisioane anticipate
4. Avans minim mai mic - 5%, in limita unui plafon de 60,000 euro.

Cat dureaza procedura de finantare?

Specialistii recomanda semnarea unui antecontract cu termen de minim 60 de zile, aceasta fiind perioada medie pana la aprobarea fondurilor.

De ce acte ai nevoie pentru accesarea unui credit Prima Casa?

1. Adeverinta de venit (in unele cazuri se inlocuieste cu interogarea directa a bancii catre ANAF) + documente care atesta alte venituri (chirii, contracte independente etc.)
2. Copie dupa contractul de munca
3. Fisa fiscala
4. Certificatul de casatorie si/sau de nastere al copiilor - unde este cazul
5. Declaratie pe proprie raspundere, autentificata la notar, din care sa reiasa ca nu mai detii alte proprietati, dincolo de un apartament de maxim 50 mp
6. Actele proprietatii care urmeaza sa fie achizitionata
7. Precontractul de vanzare - cumparare
8. Alte documente, solicitate de banca de la caz la caz

Expertii din domeniul imobiliarelor sunt inca rezervati in ceea ce priveste efectele limitarii plafonului de indatorare, existand insa voci care prezic o scadere a pietei imobiliare in anii care vin.

Contul meu Anunt nou