Pretul caselor din Romania a crescut mai mult decat in Elvetia, Brazilia si China la un loc

Evoluţia preţului la locuinţe plasează România pe locul 31 în lume, cu o creştere de 3,6% în 2015, într-un top care urmăreşte dinamica a 55 de ţări. Locuinţele românilor s-au scumpit în ultimul an mai mult decât cele din Bulgaria, Slovenia sau Polonia, potrivit indicelui rezidenţial global realizat de Knight Frank.

În ciuda stării fragile a economiei globale, pieţele rezidenţiale din lume au înregistrat în medie o creştere a preţurilor de 3% în 2015. Indicele Knight Frank arată că 43 din cele 55 de ţări analizate au înregistrat o creştere anuală de preţ în 2015.

Chiar dacă media de creştere a preţurilor locuinţelor din România a fost de 3,6% în 2015, ultimul trimestru al anului a adus o scădere de 1,2%, direcţia pieţei fiind una descendentă. Dintre ţările din regiune cuprinse în analiză, doar Ungaria şi Cehia au avut rate de creştere superioare României, de 4,3%, respectiv 3,9%.

„Perspectivele noastre pentru 2016 sunt rezervate. Ne aşteptăm ca rata globală a indicelui de creştere a preţurilor să fie mai scăzută în 2016 decât în 2015. Economia mondială se confruntă cu o combinaţie periculoasă a preţurilor scăzute la petrol, un dolar puternic şi o încetinire a economiei în China“, arată autorii indicelui.

Turcia conduce clasamentul datorită creşterii preţului cu 18% în 2015. Cu o încredere crescută din partea investitorilor din Orientul Mijlociu, Turcia este un pod între Est şi Vest ce înregistrează o creştere semnificativă a populaţiei.

Cu toate că preţurile locuinţelor din Hong Kong au crescut în 2015, rata de creştere a încetinit în mod semnificativ de la 17% în septembrie, până la 7% în decembrie 2015. Ritmul scăzut de creştere poate fi datorat creşterii stocului de apartamente (mai mult de 11.200 de locuinţe au fost finalizate în 2015), precum şi volatilităţii pieţei financiare din China, dar şi probabilităţii de creştere a ratelor dobânzilor.

Ucraina şi Grecia au înregistrat cele mai slabe rezultate de pe piaţa rezidenţială în 2015, înregistrând scăderi de preţ de 12% şi, respectiv, 5%.

Sursa: capital.ro

Contul meu Anunt nou