Planurile centrelor comerciale, doar pe hartie

Inainte de criza economica, puterea de cumparare a romanilor a constat, intr-o oarecare masura, in planuri de zeci de malluri si mii de apartamente in toata tara. Fata de aceasta caracteristica a pietei nici investitorii imobiliari nu au stat departe. Astfel, s-au inghesuit sa cumpere terenuri, insa venirea crizei le-a aratat si o alta parte a pietei imobiliare, cea a scaderii si a pierderii.

S-au facut planuri pentru 100 de centre comerciale, insa criza economica nu a facut decat sa rateze derularea lor. Cateva dintre mallurile anuntate au fost construite, iar la altele inca se lucreaza. Daca nu se construiesc centre comerciale, pe terenurile cumparate si lasate goale cresc insa, buruieni.

Odata cu declinul pietei centrelor comerciale, inceputa in anul 2010, proprietarii centrelor comerciale si posibilii dezvoltatori au realizat ca recuperarea investitiilor in viitoarele centre va fi imposibila, acest lucru fiind pe fondul unei expansiuni fara un real suport economic si de consum, combinat cu criza economica mondiala. In ultimii cinci ani, chiriile medii din centrele comerciale au scazut chiar si cu pana la 70%, in unele cazuri. In legatura cu aceasta situatie, specialistii considera ca este foarte putin probabil sa asistam la o dezghetare sau chiar reluare a proiectelor centrelor comerciale.

In ultimii ani, situatia pietei centrelor comerciale din Romania a inceput sa se schimbe. Investitorii straini au inceput sa isi imparta sectoarele pietei romanesti, acestia mizand si pe segmentul de birouri. Chiar si asa, majoritatea investitorilor straini nu vad in Romania o tara interesanta pentru investitii, din moment ce finantarea pe plan local lasa de dorit.

Sursa: economica.net

Contul meu Anunt nou