Din punctul de vedere al ofertei existente pe acest segment, România se află încă la o distanță considerabilă față de alte piețe din regiune.
Ca urmare a avansului înregistrat de comerțul online în ultimii doi ani, piața logistică și industrială a fost unul dintre puținele domenii favorizate de pandemie, aici manifestându-se un apetit crescut pentru noi dezvoltări. Potrivit datelor companiei de consultanță Colliers, stocul național de asemenea spații ar putea depăși, în curând, pragul de 6 milioane de metri pătrați, după ce a crescut de peste două ori în ultimii cinci ani. Cu toate acestea, există încă un decalaj semnificativ între România și alte piețe din Europa Centrală și de Est în ceea ce privește stocul disponibil, raportat la populație. În consecință, piața de profil prezintă în continuare un potențial ridicat de dezvoltare, în ciuda anumitor provocări, estimează specialiștii Colliers.
„Perspectivele pentru piața industrială și logistică din România sunt cât se poate de optimiste prin prisma oportunității ca România să devină un centru regional pentru zona balcanică (Serbia, Bulgaria, Bosnia&Hertegovina, Macedonia, Muntenegru, Albania și chiar Grecia) și a faptului că în continuare comerţul electronic rămâne un motor important al cererii viitoare de spaţii industriale şi logistice, pentru că necesită un volum de depozitare mai mare. O oportunitate de creștere este și relocarea facilităților de producție din China, din cauza creșterii costurilor cu forța de muncă și a costului transportului, și, mai nou, din Rusia și Ucraina, ca o consecință a războiului.”
Mihai Pană, Director Valuation & Advisory Services, Colliers
Alinierea la standardele ESG, o necesitate
De menționat este, totuși, că tendința de majorare a costurilor de construcţie și cheltuielilor cu utilitățile pune presiune pe nivelul chiriei pentru proiectele nou-construite și poate conduce la scăderea competitivității în raport cu țări limitrofe care vor oferi subvenții mai ridicate sau nu vor participa în aceeași măsură la aplicarea de sancțiuni economice Rusiei, cum sunt Serbia și Ungaria. Pe termen scurt, consultanții Colliers sunt de părere că impactul oportunităților și cel al provocărilor asupra valorii proprietăților industriale și logistice par a se echilibra, dar, pe termen mediu și lung, rămâne de văzut cum se vor concretiza acestea.
Nevoia de a se alinia la standardele ESG, cerințele internaționale legate de mediu, sociale și de guvernanță, este tot mai stringentă și pentru proprietarii de proiecte industriale și logistice. Pentru început, alinierea la cerințele internaționale va presupune o investiție suplimentară în conformarea la obiectivul de scădere a amprentei de carbon și de utilizare a energiei sustenabile – investiție ce ar putea fi recuperată într-o perioadă de trei-patru ani, prin scăderea costurilor cu utilitățile și comercializarea energiei suplimentar obținute.
Reprezentanții companiei de consultanță consideră că, în timp, nealinierea la noile cerințe europene privind ESG ar putea influența vandabilitatea proprietății, ca și factorii principali ce contribuie la valoarea de piață a proprietății, cum ar fi gradul de neocupare, rata de capitalizare sau nivelul chiriilor.
Sursă foto: Pixabay.com