Piata imobiliara, mai optimista in 2012: De ce a revenit interesul pentru dezvoltare

Pe piata de investitii, cumparatorii s-au orientat in 2012 catre produse generatoare de venit, in speta cladiri de birouri de calitate, inchiriate cu o bonitate buna, la o chirie sustenabila si care prezinta un risc scazut in ceea ce priveste gradul de neocupare.

In acelasi timp, interesul investitorilor s-a canalizat si catre terenuri pentru dezvoltari ulterioare, localizate in zone usor accesibile - proximitatea fata de metrou si mijloacele de transport fiind unul din criteriile principale.

La fel ca in anii trecuti, am observat un interes crescut in ceea ce priveste produsele 'prime'. A revenit interesul pentru dezvoltare, anul acesta fiind achizitionate mai multe terenuri pentru dezvoltari ulterioare de proiecte de birouri si rezidentiale. Acest lucru se datoreaza si faptului ca diferenta dintre pretul cerut si pretul oferit de catre dezvoltatori a scazut considerabil”, spune Adrian Mihaila, associate director, Capital Property Advisors.

Cele mai importante tranzactii pe piata birourilor

Cele mai importante tranzactii din 2012 au fost legate de piata de birouri. Produsele care au facut obiectul unei achizitii directe din partea fondurilor de investitii sunt complexul de birouri City Business Center din Timisoara, achizitionat de catre New Europ Property Investors (NEPI) si cladirea HQ Victoriei din Bucuresti, achizitionata de fondul elen Zeus Capital Partners.

Pe langa aceste doua tranzactii se numara si preluarea cladirii Tower Center International de catre oamenii de afaceri Dragos Bilteanu si Ioannis Papalekas, precum si vanzarea cladirii Litexco Stirbey Center.

In aceasta categorie nu sunt incluse investitiile facute de retaileri, atat pentru dezvoltare cat si pentru achizitia magazinelor proprii. Spre exemplu, Auchan a achizitionat magazinul din Pitesti, aflat in proprietatea NEPI.

In 2012, randamentele oferite nu au suferit modificari semnificative fata de anul trecut. Acest lucru este cauzat si de precautia investitorilor pe de-o parte, precum si flexibilitatea redusa a bancilor in ceea ce priveste finantarea. Articolul integral pe dailybusiness.ro

Contul meu Anunt nou