Studiul este bazat pe raspunsurile a 512 experti imobiliari din 22 de tari europene. Peste 300 de interviuri structurate au fost oferite de lideri de opinie din intreaga Europa, studiul acoperind 31 de orase.
Rezultatele analizei de anul acesta sunt per ansamblu optimiste, majoritatea expertilor intervievati considerand ca piata de real estate din Europa va continua sa creasca in urmatorii 5 ani. Exista insa si ingrijorari legate de schimbarile geopolitice accelerate, care muta focusul de pe regional pe global. Piata imobiliara devine din ce in ce mai complexa, fiind necesara dezvoltarea a noi instrumente de analiza.
Pe masura ce bunurile imobiliare cu perspective clar pozitive se tranzactioneaza, investitiile devin din ce in ce mai riscante. Astfel, peste 80% dintre participantii considera ca investitorii trebuie sa isi asume riscuri mai mari decat in anii trecuti pentru a obtine randamente comparabile in anul 2018. Chiar daca riscurile sunt mai mari, si evaluarile sunt mai riguroase, o tranzactie fiind analizata mai mult astazi, fata de anii precedenti.
Investitiile imobiliare "de nisa" sunt principalul focus pentru investitii. Pe langa spatiile logistice - vedetele ultimilor ani, tot mai multi cumparatori isi indreapta atentia catre proprietati rezidentiale cu public tinta bine definit, cum ar fi camine pentru studenti, hoteluri, sanatorii si apart-hoteluri.
Daca majoritatea statelor din Uniunea Europeana au perspective economice bune si foarte bune, piata imobiliara din Marea Britanie este considerata a fi cea mai riscanta. 80% din participantii la studiu considera ca preturile proprietatilor britanice vor scadea in urma Brexit-ului, mai ales in segmentul chiriilor.
Tehnologia si dezvoltarea conceptului de "Spatiu ca serviciu" vor avea cel mai mare impact asupra pietei europene in anii care vin. Optimizarea spatiilor si flexibilitatea devin cuvinte cheie in contextul concurentei acerbe intre cladirile de birouri sau noile proiecte rezidentiale.