Piata apartamentelor s-a dezmortit: ce se intampla cu preturile?

Pretul mediu de tranzactionare a apartamentelor vechi la nivel national a fost de 674 euro/metru patrat in primul semestru al anului, in timp ce locuintele noi s-au vandut la o medie de 779 de euro pe metru patrat, potrivit unei analize a companiei de consultanta si evaluare Darian.

"Cel mai bun semnal al revenirii pietei imobiliare este dat de interesul manifestat atat de investitorii noi pe piata din Romania, cat si de revenirea celor care aveau proiecte la noi in tara si care, in ultima perioada, au «hibernat». Ne asteptam in perioada urmatoare la o crestere a stocului de proprietati pe toate sectoarele pietei imobiliare", se arata in studiul Darian.

In cele mai mari 15 orase din tara s-a inregistrat o stagnare a preturilor la locuintele vechi in ultimele sase luni, pretul mediu situandu-se la nivelul de 754 euro/metru patrat. La nivelul oraselor mici, nivelul mediu de pret a fost de la 570 euro/metru patrat, la acelasi nivel cu cel inregistrat in ultimele sase luni.

Bucurestiul, printre orasele cu mici cresteri de pret la apartamentele vechi

In decursul ultimelor 12 luni, scaderea preturilor aferente apartamentelor vechi a fost sub 1%, iar in ultimele sase luni s-a inregistrat un plus de 0,1%. Comparativ cu perioada de inceput a crizei (anul 2008), preturile apartamentelor vechi au scazut cu aproximativ 40% la nivel national.

In cele 15 orase considerate poli de dezvoltare preturile au fost cuprinse intre 567 euro/metru patrat la Arad si 932 euro/metru patrat la Cluj-Napoca, rezultand o medie la nivelul polilor de 763 euro/metru patrat, similara cu nivelul inregistrat in semestrul trecut, dar cunoscand o depreciere substantiala de 41% fata de perioada de inceput a crizei, anul 2008.

La nivelul principalilor poli de dezvoltare, cea mai mare scadere din semestrul I 2015 comparativ cu semestrul II 2014 a fost inregistrata in Bacau (-2,4%), urmata de Iasi (-1,8%) si Oradea (-0,9%). Dintre cei 15 poli principali de dezvoltare, sase orase au inregistrat mici evolutii negative, trei orase au preturi in stagnare, iar sase orase (printre care si Capitala) au inregistrat mici cresteri de pret.

In Bucuresti s-a inregistrat o crestere de 0,5% fata de semestrul anterior si de 1,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Dintre orasele mici, cu populatie sub 125.000 locuitori, apartamentele vechi s-au vandut cu cel mai mare pret in Buzau si in Suceava (peste 700 euro/metru patrat), pe cand cel mai mic pret este prezent in Sfantu Gheorghe, unde pretul de tranzactionare a apartamentelor vechi se situeaza la 430 euro/metru patrat. Pentru semestrul I al anului 2015, media la nivelul oraselor mici este de 570 euro/metru patrat, in stagnare in ultimele sase luni.

Sursa: wall-street.ro

Contul meu Anunt nou