Peste mari si tari - Este timpul sa investesti in Bulgaria?

In perioada 2000-2008, Bulgaria a fost inundata de investitiile straine realizate de oameni de afaceri din Olanda, Austria, Germania, Rusia si Marea Britanie. In 2008 insa, piata proprietatilor a inceput sa scada, odata cu aparitia crizei financiare si in Bulgaria. Astfel, investitiile straine directe au scazut cu 26% in 2008, cu 52% in 2009 pentru ca in 2010 sa fi scazut cu 85,8% in primul semestru al anului, se arata intr-un raport realizat de Global Property Guide. Principalele atuuri ale Bulgariei - plajele ei intinse si statiunile de schi - au adus-o in centrul boom-ului european de investitii in real estate. Preturile post-criza imobiliara au scazut cu 32% si chiar mai mult in unele zone.

Desi sistemul legal nu este un punct forte al acestei tari si coruptia inca pune probleme destul de mari, Bulgaria este atractiva pentru investitori pentru ca proprietatile sunt accesibile, costurile fortei de munca sunt foarte mici si este parte a Uniunii Europene din 2007. Totusi, nu trebuie sa uitam faptul ca Bulgaria nu sta prea bine la capitolul infrastructura si revenirea economiei este inca slaba.

3 optiuni: Sofia, Marea Neagra sau statiunile de schi

Bulgaria are trei oportunitati de investitie: coasta Marii Negre, Sofia si statiunile de schi. Astfel, regiunea Varna atrage investitorii gratie peisajelor deosebite iar faptul ca are orasul cu acelasi nume are si un aeroport o face si mai atractiva.  Statiuni cunoscute in zona sunt Nisipurile de Aur si Kamchia. Alte regiuni atractive de-a lungul coastei sunt Dobrich si Burgas, unde regasim statiunile Nessebar si Sunny Beach. Numai acesta din urma are aproximativ 100 hoteluri si tot atatea restaurante, fiind cel mai mare complex de pe malul Marii Negre. Apartamentele de la malul Marii Negre costa intre 52.620 de euro (60 metri patrati) si 217.980 euro (180 metri patrati).

In privinta Sofiei, cele mai atractive zone din punct de vedere investitional sunt Vitosha, Lozenets si Triaditsa. Randamentul anual pentru un apartament  de 60 de metri patrati in centrul Sofiei este de 4,56%, intrucat chiria lunara este de 303 euro iar pretul pentru vanzare este de 79.740 euro, potrivit Global Property Guide. Un randament de 6% poate fi obtinut daca se investeste suma de 261.360 euro intr-un apartament mai mare, in suprafata de 220 metri patrati.

Statiunile de schi Bansko, Pamporovo si Borovetz sunt binecunoscute de pasionatii sporturilor de iarna pentru ca sezonul de schi dureaza de la mijlocul lui decembrie pana la jumatatea lui mai. Un apartament de 50 metri patrati costa 50.000 euro, iar unul de 90 metri patrati poate fi achizitionat cu aproximativ 90.000 euro.

Cum stau lucrurile in Romania?

In zona montana din Romania, un apartament cu 2 camere, in suprafata de 55 metri patrati, din Brasov, costa 95.000 euro. Apartamentul este construit in 2008, beneficiaza de un garaj, este mobilat si face parte din ansamblul rezidential Tampa Gardens. La mare, in Constanta, un apartament ultracentral cu o suprafata de 83 de metri patrati costa 83.000 euro, potrivit ofertei agentiei Acord Imobilar.

Pentru a cumpara un apartament de 3 camere (89 metri patrati), ultra-central, decomandat, dintr-un bloc interbelic, fara risc seismic din zona Pietii Universitatii din Bucuresti, trebuie sa investiti 125.000 euro. Dispune de doua balcoane deschise, cu o priveliste de invidiat, doua debarale, loc exterior de parcare si se livreaza mobilat in stil clasic, conform ofertei de pe site-ul titirez.ro.

Contul meu Anunt nou