Preturile apartamentelor vechi sunt anormal de apropiate de cele ale locuintelor noi, fapt cauzat de lipsa unei oferte viabile si competitive pe segmentul nou din punct de vedere al celor mai importante criterii pentru cumparator, anume pret si amplasare, a declarat antreprenorul Ovidiu Sandor, dezvoltator de proiecte imobiliare.
“In primul rand, trebuie sa intelegem ca in piata asistam la o anomalie. Preturile locuintelor vechi sunt anormal de apropiate de cele ale apartamentelor noi, fapt cauzat de lipsa unei oferte viabile, competitive pe segmentul nou din punct de vedere al celor mai importante criterii pentru cumparator si ma refer aici la pret si locatie, dar si la un raport echilibrat dintre ele”, a afirmat Ovidiu Sandor (foto), citat de News.ro.
Dupa 1990 s-au construit in Romania peste 1 milion de locuinte, potrivit unei analize a DTZ Echinox, pe baza datelor de la Institutul National de Statistica. Astfel, doar 11% din cele 8,9 milioane de case si apartamente existente in tara pot fi considerate noi. Omul de afaceri sustine ca, cel mai probabil, vom asista la o corectie naturala a acestui fapt, prin aparitia unor proiecte noi, bazate pe concepte foarte bune si cu un amplasament care sa permita accesul la facilitatile de care cumparatorii au nevoie.
In opinia antreprenorului, piata imobiliara locala continua sa treaca printr-un proces de maturizare, traversand un ciclu complet. “A trecut atat printr-o perioada de boom, cat si printr-o criza puternica, fiind din nou pe crestere”, a completat Ovidiu Sandor. El considera ca 2016 este cu siguranta un an de reluare a investitiilor majore in imobiliare, atat in ceea ce priveste rezidentialul, cat si pe componenta claririlor de birouri.
“Vedem investitori si dezvoltatori mai profesionisti, mai rationali, mai bine orientati catre cerintele pietei. Dar in acelasi timp vedem si proiecte in care se pare ca lectiile trecutului recent nu au fost pe deplin invatate. In general, insa, vorbim de o continuare a maturizarii pietei”, a mai spus omul de afaceri din Timisoara. Ovidiu Sandor se asteapta ca structura ofertei de pe piata locala sa se schimbe semnificativ in urmatoarea perioada.
Dupa ce a finalizat doua proiecte office majore precum City Business Centre Timisoara si The Office in Cluj, antreprenorul dezvolta un alt proiect imobiliar mixt, pe un teren de cinci hectare unde a fost amplasata fosta fabrica de lana ILSA din centrul Timisoarei, care presupune constructia a peste 1.200 de apartamente. Acesta va fi completat cu o componenta office cu o suprafata de 50.000 de metri patrati. Proiectul, pentru care va fi necesara o investitie de peste 130 de milioane de euro, va fi finalizat in cinci ani.
Dupa ce a preluat fabrica de confectii ModaTim de la tatal sau, Ovidiu Sandor a inceput sa faca investitii importante in piata imobiliara. Antreprenorul s-a asociat cu fondul de investitii sud-africani New Europe Property Investments (NEPI), cel mai mare investitor imobiliar din Romania, si a dezvoltat cele doua proiecte din Timisioara si Cluj-Napoca.
sursa: wall-street.ro