Miliardarul Elon Musk pregateste casa viitorului: cum va arata o "Tesla" a locuintelor, in viziunea celui care a perfectionat automobilul viitorului

Elon Musk este unul dintre cei mai in voga executivi din intreaga lume, asta datorita viziunii pe care o are in incercarea de a schimba omenirea, prin lansarea si perfectionarea automobilelor electrice, viitorul in domeniul transportului rutier.

Dupa ce in ultimii ani a vorbit despre bateria Powerwall, capabila sa inmagazineze energie pe care sa o distribuie apoi in locuinte, cel mai nou proiect al miliardarului Elon Musk, denumit SolarCity Corp, este pariul intrarii pe un nou segment de activitate ce va pregati viitoarele dezvoltari de locuinte pentru o noua abordare – una a reducerii consumului de energie la minimum, a constientizarii nevoii de imbunatatire a mediului inconjurator si de respect pentru natura si pentru semenii nostri.

SolarCity Corp este cel mai nou proiect american, ce va reprezenta dezvoltarea unor panouri solare de ultima generatie, care, impreuna cu o noua versiune a bateriei Powerwall vor putea alimenta cu energie casa si imprejurimile acesteia. Practic, ceea ce isi doreste Elon Musk este inlocuirea completa a acoperisului si a sistemului de panouri solare cu o tehnologie de acoperire a casei care va avea incorporate aceste panouri care capteaza energia soarelui.

Practic, planul miliardarului din spatele Tesla este de a inlocui acoperisurile conventionale din ceramica, din metal sau din piatra cu o solutie care sa revolutioneze modul in care ne construim casele.

Ideea unui acoperis integral din celule solare nu este o idee originala a proprietarului Tesla, asta dupa ce si alte companii si-au aratat interesul in aceasta directie si chiar au facut pasi importanti spre realizarea acestui proiect.

In cadrul unei prezentari pe care a tinut-o zilele trecute, Elon Musk a evidentiat faptul ca nivelul de dioxid de carbon (CO2) din atmosfera a crescut intr-un ritm alarmant, iar schimbarea va trebui sa vina mult mai repede decat se estima initial, motiv pentru care un intreg departament al Tesla isi va concentra activitatea pe dezvoltarea acestui nou proiect, iar scopul sau va fi inlocuirea treptata a tehnologiilor conventionale de acoperisuri cu unele noi si inteligente.

Asteptarile sunt mari, cu atat mai mult cu cat finantatorul din spatele Tesla vrea sa faca din aceste panouri solare integrate direct in acoperisuri la fel de tentante precum sunt si modelel de masini electrice pe care le produce si le comercializeaza.
Tesla a anuntat deja un parteneriat cu japonezii de la Panasonic, cu ajutorul carora vor dezvolta viitoarele panouri solare care vor fi montate pe acoperisuri.

Compania SolarCity, care momentan lucreaza in parteneriat cu Tesla pentru dezvoltarea proiectului de acoperisuri solare, se asteapta ca in urmatorii ani sa obtina o cota de piata de cel putin 5% pe domeniul invelitorilor, un sector care in prezent este dominat tot mai mult de acoperisurile metalice si in care tot mai multi proprietari opteaza pentru sisteme de captare a energiei solare.

Romania se aliniaza tendintelor globale si incepe constructia caselor fara consum de energie

Constructia si dezvoltarea unor proiecte de case din materiale sustenabile si care sa reduca la minimum consumul de energie este si o normativa europeana pentru care si tara noastra si-a luat un angajament pe care va trebui sa il respecte.

Reducerea consumului de energie a cladirilor este una dintre principalele norme pentru constructia viitoarelor proiecte imobiliare, lucru care va deveni obligatoriu incepand cu anul 2020. Desi Romania este una dintre tarile cu cel mai scazut nivel de aliniere la aceste noi tendinte globale, pasi timizi, dar siguri au inceput sa fie realizati inca de anul trecut, atunci cand au aparut pe harta tarii noi proiecte de case inteligente.

Este si cazul proiectului “Casa e4”, demarat in anul 2013, pentru ca in vara anului 2014 sa porneasca si constructia locuintei de peste 300 mp situata in localitatea Corbeanca, de langa Bucuresti. Conceptul Casei e4 a fost dezvoltat de catre grupul austriac Wienerberger si realizat in parteneriat cu ajutorul mai multor parteneri ca raspuns la Directiva 2010/31.EU a Parlamentului European, conform careia toate casele nou construire in tarile din Uniunea Europeana sa aiba un consum de energie aproape zero incepand cu anul 2020.Cum arata prima Casa e4 cu consum zero de energie din Romania

Prima Casa e4 din Romania este structurata pe 3 niveluri (parter, etajul 1 si mansarda) si a fost realizata cu materiale de constructii provenite de la Wienerberger, Rockwool, Bavaria Eco Systems, Tondach sau Semmelrock.

Dupa inaugurarea proiectului din anul 2015, au inceput noi discutii pentru constructia a noi proiecte de acest tip la nivel local, ceea ce arata ca exista un interes tot mai mare pentru acest gen de locuinte.

O simpla analiza a modului in care traiesc romanii scoate la iveala adevaruri sumbre despre zecile de mii de locuinte din chirpici sau de case care la cea mai mica miscare tectonica (cutremur) risca sa se prabuseasca sau care sunt insalubre ori construite in urma cu sute de ani si care sunt incalzite in moduri conventionale si periculoase.

Tehnologiile viitorului: casele construite in mai putin de o zi

Din fericire, tehnologia ne vine in ajutor, iar ultimii ani au adus schimbari radicale pe piata in care un numar tot mai mare de proiecte noi au inceput sa apara, asta dupa ce criza a blocat cativa ani piata locala.

O evolutie in acest sens a fost realizata de catre chinezi, care au lansat pe piata inca din urma cu cativa ani o solutie cu ajutorul careia o casa poate fi construita in mai putin de 24 de ore prin intermediul unei imprimante 3D.

Ideea a fost preluata si de o echipa de studenti ai Facultatii de Constructii din Bucuresti care isi doreste sa aduca in Romania un astfel de echipament, prin intermediul caruia sa inceapa dezvoltarea unor proiecte care ar urma sa fie livrate pe piata in anii urmatori.

In acest fel, o echipa de studenti din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii din Bucuresti planuieste sa construiasca in Romania primele case cu ajutorul unei imprimante 3D, o tehnologie folosita deja in mai multe proiecte ambitioase pe pietele din Asia, dar si din Africa.

"Analizam aceasta inovatie in domeniu constructiilor, care a devenit tot mai populara pe anumite piete, asa cum este cazul celei din China. Costurile constructiei prin intermediul unei imprimante 3D sunt foarte scazute, deoarece sunt eliminate o mare parte din cheltuielile cu manopera, iar viteza de executie este destul de ridicata. In China, de exemplu, a fost realizat inclusiv un ansamblu de birouri de patru etaje in mai putin de 3 zile”, a declarat Cezar - Alexandru Vladut, tanarul absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii care momentan cauta finantare pentru o posibila dezvoltare la nivel local a unei astfel de inovatii.

Tehnologia de imprimare 3D este vazuta de multi experti din piata drept viitorul in sectorul constructiilor, iar acelasi lucru il sustine si tanarul specialist in domeniu, care apreciaza ca intregul proces de urbanizare al tarii va conduce la o cerere crescuta de solutii care sa eficientizeze la maximum procesul de dezvoltare al unei case.

Imprimarea 3D este o tehnologie activa unde obiectele sunt realizate prin suprapunerea mai multor straturi de material. Aceasta tehnologie a fost brevetata pentru prima data in 1984 si apartine lui Charles Hull. De atunci, aceasta tehnologie s-a dezvoltat si au fost create mai multe echipamente de imprimare 3D, care in momentul de fata sunt utilizate cu precadere in proiecte din Asia.

Constructia unei case cu o imprimanta 3D, reducere substantiala de costuri

Din estimarile specialistilor, utilizarea unei astfel de imprimante gigant folosita in constructii, salveaza intre 30 si 60% din costul materialelor risipite, intre 50 si 70% o reducere a costului de productie si intre 50 si 80% o reducere a costului cu mana de lucru. Cu totul, costul total al proiectului se ridica la circa 160.000 de dolari.

Acesta se pare ca este viitorul in domeniul constructiilor. Practic prin utilizarea de materiale reciclate, viitoarele cladiri construite prin intermediul imprimantelor 3D vor scadea drastic consumul de materiale de constructii, ceea ce va face ca atat mediul sa fie protejat, dar si costul efectiv sa fie mult mai accesibil.

Sursa: wall-street.ro

Contul meu Anunt nou