Draftul de Ordonanță de Guvern apărut zilele acestea în presă, încă neasumat în mod oficial de către oficialii statului, aplică lovitură după lovitură domeniului imobiliar. Astfel, pe lângă majorarea cotei reduse de TVA de la 5% la 9%, în cazul achizițiilor de locuințe noi de până la 600.000 de lei, respectiv suplimentarea impozitelor pentru imobilele vândute de persoanele fizice, documentul de aproape 60 de pagini detaliază și condițiile de aplicare pentru un nou impozit, ce va fi perceput la încheierea anumitor tranzacții. În cuantum de 5%, acesta ar urma să fie virat în momentul vânzării imobilelor rezidențiale noi de peste 600.000 de lei (excluzând valoarea TVA-ului aferent), însă doar pentru suma care depășește acest plafon de preț.
Citește și:
Citește și:
Cu alte cuvinte, cine va cumpăra o locuință nou-construită în valoare de 140.000 de euro va trebui să suporte atât TVA-ul de 19%, respectiv 14.000 de euro, cât și cota suplimentară de impozitare de 950 de euro, echivalentul acestui 5% aplicat la diferența de circa 19.000 de euro dintre prețul de achiziție și plafonul de 600.000 de lei.
La achiziția unui imobil în valoare de 200.000 de euro, la cei 38.000 de euro datorați statului ca TVA s-ar adăuga și suma de 3.950 de euro, ca impozit suplimentar pe suma de 79.000 de euro.
Este evident că, deși aceste taxe trebuie virate statului de către vânzători, ele vor fi suportate, în practică, de către cumpărători – fapt ce va contribui și mai mult la reducerea capacității de plată a acestora.
„(1) Impozitul pe tranzacțiile imobiliare cu clădiri rezidențiale se calculează, la prima vânzare, prin aplicarea unei cote de 5% asupra prețului de vânzare al fiecărei clădiri rezidențiale vândute, din care se scade valoarea de 600.000 lei, fără a lua în considerare taxa pe valoarea adăugată aferentă.
(2) În situația în care prețul de vânzare al fiecarei clădiri rezidențiale este inferior valorii minime stabilite prin studiul de piaţă realizat de către camerele notarilor publici cu experţi evaluatori autorizaţi în condiţiile legii, impozitul se calculează la nivelul valorii stabilite prin studiul de piaţă din care se scade valoarea de 600.000 lei.
(3) Prima vânzare în înțelesul alin.(1) reprezintă prima înstrăinare, prin vânzare, de la data încheierii procesului-verbal de recepţie finală în condiţiile prevăzute de lege.”
Extras din draftul de Ordonanță de Guvern
Potrivit documentului citat, la plata impozitului pe tranzacțiile imobiliare cu proprietăți rezidențiale vor fi obligate atât persoanele juridice, cât și persoanele fizice autorizate potrivit legii care înstrăinează, prin vânzare, clădiri (imobile) rezidențiale. Aceleași prevederi se vor aplica și persoanelor fizice care înstrăinează, prin vânzare, clădiri rezidențiale din patrimoniul afacerii, pe baza extrasului de carte funciară din care să rezulte că imobilul face parte din patrimoniul afacerii.
Citește și: