Potrivit unui studiu, locuitorii oraselor cheltuiesc anual, la nivel mondial, cu 650 miliarde de dolari mai mult decat isi permit.
Acest fapt se datoreaza cresterii rapide a populatiei, iar oferta de locuinte nu tine pasul cu aceasta. Cele mai afectate de aceasta problema sunt orase dintre cele mai prospere din lume, precum Londra, New York sau Tokyo, dar si orase unde locuitorii au venituri mai modeste, precum Beijing, Sao Paulo sau Buenos Aires, potrivit unui studiu al companiei de cercetare McKinsey Global Institute (MGI).
Studiul se bazeaza pe diferenta dintre costul unei locuinte pe care o persoana o considera ca oferind un nivel acceptabil de trai si costul „rezonabil“ al unei locuinte, pe care acea persoana si-l permite. Costul „rezonabil“ este de maximum 30% din venit.
In prezent, mai mult de jumatate din populatia lumii locuieste in mediul urban, iar potrivit estimarilor ONU, orasele vor ajunge pana in 2050 sa adaposteasca doua treimi din populatia lumii.
Potrivit MGI, locuitorii a 330 de milioane de gospodarii de la oras duc lipsa de conditii decente de trai sau si-au redus alte cheltuieli de baza pentru a putea plati costurile cu locuinta. Studiul atrage atentia ca in lipsa unor masuri guvernamentale, numarul gospodariilor impovarate de cheltuieli va creste la 440 de milioane in urmatorii 11 ani, reprezentand o treime din populatia urbana a lumii.
Sursa: zf.ro