Locuinţele dau semnalul final al ieşirii din criză

Proprietarii celor mai mari zece ansambluri rezidențiale din Bucureşti şi împrejurimi se aşteaptă ca anul acesta să vândă în total circa 1.300 de locuinţe, cu 200 de unităţi peste rezultatul din 2014, după ce în primul trimestru solicitările de credite prin „Prima Casă“ au crescut cu circa 30%.

Proprietarii celor mai mari zece ansambluri rezidențiale din Bucureşti şi împrejurimi se aşteaptă ca anul acesta să vândă în total circa 1.300 de locuinţe, cu 200 de unităţi peste rezultatul din 2014, după ce în primul trimestru solicitările de credite prin „Prima Casă“ au crescut cu circa 30%.

Aşteptările celor zece proprietari de ansambluri rezidenţiale sunt justificate şi de ritmul de vânzări consemnat în primul semestru al acestui an, perioadă în care au reuşit să-şi îndeplinească circa 65% din ţinta programată pentru 2015. Astfel, în primele şase luni, aceştia au vândut în total circa 825 de apartamente. Cele mai mari zece ansambluri rezidenţiale din Bucureşti şi împrejurimi, care au construite în total 8.840 de locuinţe, au încasat anul trecut din vânzările de apartamente 60 mil. euro, echivalentul a 1.100 de locuinţe. Preţul mediu de vânzare al acestor unităţi s-a plasat în jurul valorii de 54.500 de euro, dovadă că o mare parte din aceste unităţi locative au fost vândute prin „Prima Casă“

Rezultatele sunt net superioare celor din 2013, când investitorii au încasat doar 47,5 mil. euro din vânzarea a circa 750 de apartamente. De asemenea, pierderile acestor ansambluri, generate în principal de împrumuturile bancare contractate pentru construcţie, au scăzut substanţial de la circa 48 mil. euro la doar 6 mil. euro în 2014, conform datelor publicate de dezvoltatorii imobiliari la Ministerul Finanţelor Publice. Din analiza Capital au fost excluse ansamblurile rezidenţiale de genul Militari Residence (5.000 de locuinţe construite), Confort Urban (1.500 de locuinţe) sau Cartierul Latin (1.000 de locuinţe), deoarece vând apartamente prin intermediul unor persoane fizice autorizate.

Vânzările raportate de cele zece ansambluri din Bucureşti au o pondere de 11% în totalul de locuinţe tranzacţionate prin intermediul „Prima Casă“ în 2014. Anul trecut au fost obţinute credite pentru achiziţia a circa 10.000 de locuinţe prin programul guvernamental, doar în Capitală, cu 42% peste numărul înregistrat în 2013. Mai mult, în primul trimestru al anului solicitările de credite prin „Prima Casă“ au atins un maxim istoric, ritmul mediu ajungând la 220 de solicitări pe zi, faţă de 120 pe zi, câte se înregistrau în aceeaşi perioadă a anului trecut. 

În concluzie, rezultatele obţinute în primul semestru îi determină pe majoritatea investitorilor chestionaţi de Capital să aştepte vânzări superioare în acest an, comparativ cu 2014. Rămâne de văzut dacă optimismul dezvoltatorilor se va transfera şi asupra preţurilor de vânzare, care în ultimul an au rămas stabile.

Sursa: capital.ro

Contul meu Anunt nou