Din punct de vedere macroeconomic, Romania se afla pe un taram solid, dupa ce economia din primele sase luni ale anului a inregistrat o crestere de 5%, in care rata somajului se situeaza sub media europeana, si in care vanzarile din retail sunt pe val, la un nivel aproape dublu fata de prima parte a anului 2016, evolutie venita pe fondul cresterii castigurilor salariale si a apetitului pentru consum. In ciuda tuturor rezultatelor pozitive, specialistii din piata imobiliara spun ca acesti indicatori nu se regasesc si in piata de real-estate, asa cum ar fi fost normal pentru o piata sanatoasa.
“Avem parte de o serie de vesti bune, care, insa, nu sunt reflectate in totalitate in piata de real-estate. Investitiile si tranzactiile din primele noua luni au depasit pragul 400 milioane de euro, insa aceasta valoare este comparabila cu cea din 2015. Exista negocieri care se afla in stadii avansate si care s-ar putea inchide in acest an, si drept urmare ar putea schimba dinamica. (…) Sunt negocieri lungi din cauza faptului ca si investitorii sunt reticenti, acestia cautand mai degrada intr-un spirit oportunistic si mai putin proiecte cu valoare adaugata”, a declarat Silviana Badea , national director al departamentului de investitii din cadrul companiei de consultanta imobiliara JLL (Jones Lang LaSalle).
In opinia sa, investitiorii straini se uita in special la Romania pentru un castig care sa merite pe termen lung, dar condita este ca Romania sa ofere un risc scazut din punct de vedere macroeconomic.
Silviana Badea sustine ca in momentul de fata nu exista produse “prime” in piata, insa daca proiecte comerciale importante si cu valoare adaugata ar fi scoase la vanzare, imediat ar aparea pe lista 10 posibili cumparatori.
“In piata nu sunt foarte multe produse ‘prime’, insa daca ar aparea un centru comercial de calitate am avea 7-10 investitiori care sa se uite cu atentie la bunul scos in piata. In prezent, investitorii nu au cu ce sa fie atrasi. (…) In piata de birouri sunt produse, dar sunt si foarte multe planuri de noi dezvoltari, iar pentru un investitor care se uita pentru prima data la Romania – acest lucru poate fi o adevarata provocare. Investitorii sunt foarte atenti la Romania, li se explica faptul ca mediul politic este stabil, dar le sunt prezentate si care sunt riscurile si sunt foarte atenti la sustenabilitatea chiriilor pe termen lung si tocmai acest lucru face ca nivelul tranzactiilor sa fie inca mult sub nivelul optim”, crede Silviana Badea.
Potrivit datelor JLL, volumul de tranzactii pentru acest an 2016 este estimat la 600-700 milioane de euro, asta in conditiile in care un nivel optim pentru tara noastra s-ar situa, pentru acest an, undeva la pragul de 1 miliard de euro.
“Sunt tranzactii care ar putea avea o valoare mare, din partea unor jucatori straini si se ia in calcul chiar si depasirea pragului de 700 milioane de euro din acest an. Totul tine de cum vor raspunde investitorii proiectelor scoase la vanzare”, a mai adaugat managerul companiei de consultanta imobiliara JLL.
Piata birourilor este unul dintre cele mai fierbinti sectoare ale pietei imobiliare, mai ales in ceea ce priveste activitatea desfasurata in ultimul an, acolo unde numarul de livrari va inregistra o crestere de aproape 500%, la peste 370.000 mp pana la finalul anului. Cum piata devine dn ce in ce mai saturata, iar cererea nu mai poate sustine pasul cu dezvoltarile din prezent, anul 2017 se anunta unul in care numarul de proiecte livrate va suferi un declin, au mai aratat specialistii JLL.
“O parte dintre proiectele cu livrare in acest an sunt deja preinchiriate, numai ca rata de neocupare a spatiilor de birouri urmareste un trend crescator. In urmatoarele 12 luni ne asteptam la o scadere a suprafetelor livrate – cel mai probabil in cursul anului viitor vor fi livrati circa 150.000 mp”, a declarat Marius Scuta , national director si responsabil al departamentului Office din cadrul JLL.
Interesant, in opinia sa, este de urmarit activitatea din afara Capitalei, acolo unde orase precum Cluj Napoca, Timisoara, Iasi sau Brasov vor oferi livrari importante in urmatoarea perioada de timp.
“Chiriasii din Bucuresti se uita foarte atent si la alte orase, pentru dezvoltari in orasele secundare. Este o tendinta pe care o vom observa din ce in ce mai mult in anii urmatori”, se asteapta reprezentantul JLL, care spune ca Romania ofera o atractivitate mai mare decat tari precum Cehia sau Polonia, unde costurile si chiriile sunt mult mai mari decat la noi.
Sectorul industrial, cel care a atras investitii importante din partea unor companii importante in regiune, dar si tranzactii importante in ultimii ani, trece de la o efervescenta a ultimilor ani, la un nou capitol, acela al dezvoltarilor speculative.
“Anul 2016 se va incheia cu un total de 340.000 mp de livrari la nivel national, dintre care 196.000 mp doar in Bucuresti si in apropierea Capitalei. Sunt cativa jucatori importanti pe piata. CTP a intrat agresiv pe piata, in ultimii doi ani au cumparat multe proiecte si au reusit ca in zona de Vest sa aiba monopol. Vedem un adevarat interes pe piata industrial, in care sunt noi jucatori interesati sa intre in Romania, dar si portofolii importante scoase la vanzare”, a declarat Cristina Pop, associate director, director al departamentului Industrial din cadrul JLL.
Conform datelor JLL, stocul total de spatii logistice din Romania, de la finalul acestui an, se va ridica la 2,3 milioane de metri patrat, dintre care Bucurestiul va reprezenta 1,06 milioane de metri patrati.
sursa: wall-street.ro