În Bucureşti-Ilfov s-au ridicat un sfert din unităţile locative în primul semestru, în Oltenia - doar 5%
Din totalul locuinţelor finalizate în primul semestru, cele mai multe s-au construit în Bucureşti-Ilfov şi în centrul ţării, iar cele mai puţine - în Oltenia şi Banat. Numărul unităţilor locative este, în premieră, cu 11% mai mare
În prima jumătate a acestui an, în România au fost construite 19.534 de locuinţe, cu 11% mai multe faţă de aceeaşi perioadă din 2014, creşterea din 2015 fiind o premieră după aproape cinci ani de scăderi.
Pe baza datelor centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS), „Adevărul“ vă prezintă o hartă a noilor construcţii de locuinţe, din care reiese că în Bucureşti-Ilfov au fost ridicate cele mai multe case (un sfert din total), iar în Oltenia - cele mai puţine (5,7% din total).
Astfel, în timp ce în zona Capitalei s-au construit peste 4.700 de locuinţe, iar în Centru - aproape 2.600, în Oltenia au fost ridicate 1.112 case, iar în Banat - 1.820.
Statisticile oficiale consemnează o creştere a numărului locuinţelor terminate în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (+1.325 de unităţi), Centru (+1.215), Sud-Est (+366), Sud-Muntenia (+137), Vest (+119) şi Sud-Vest Oltenia (+28).
Scăderi au fost consemnate în Nord-Vest (-990 de locuinţe) şi în Nord-Est Moldova (-248).
La oraş sunt mai multe
O altă premieră pentru perioada post-criză constă în inversarea rolurilor pe medii de rezidenţă: dacă în ultimii ani zona rurală avea ponderi mai mari în construcţia de locuinţe noi, acum la oraş au fost consemnate mai multe decât la ţară.
Potrivit INS, proporţia a fost de 54,6% din locuinţe în mediul urban (şi 45,4% în mediul rural) în primul semestru din 2015.
În aceeaşi perioadă, din fonduri private au fost ridicate 18.965 de locuinţe, iar din fonduri publice - 569 de unităţi locative, ceea ce înseamnă că din 100 de case doar trei au fost finanţate de stat.
Statistic vorbind, la un calcul sumar putem observa că particularii au construit mai mult de 100 de case pe zi (18.965 de locuinţe în cele 182 de zile ale primului semestru), în timp ce statul abia a ridicat trei locuinţe pe zi.
Peste 10.000 de case noi în primăvara lui 2015
Şi datele pe trimestrul al doilea se prezintă bine: în perioada aprilie-iunie 2015 au fost construite 10.302 locuinţe noi, în creştere cu 990 de unităţi (+10,6%) faţă de acelaşi interval din 2014.
Tot statistic vorbind, ritmul construcţiilor a fost mai accelerat în trimestrul II, particularii construind 108 case pe zi.
„În ceea ce priveşte distribuţia în profil regional, se evidenţiază o creştere a numărului locuinţelor terminate în trimestrul al doilea în următoarele regiuni de dezvoltare: Centru (+600 de locuinţe), Bucureşti-Ilfov (+302), Sud-Est (+167), Sud-Vest Oltenia (+155), Vest (+95) şi Sud-Muntenia (+87). Scăderi s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Nord-Vest (-255 de locuinţe) şi Nord-Est Moldova (-161)“, se arată într-un comunicat al INS.
De unde atâţia bani?
Având în vedere creşterile spectaculoase - şi surprinzătoare - consemnate în domeniul construcţiilor de locuinţe din acest an, în condiţiile în care creditarea bancară a crescut, dar nu cu aceeaşi viteză, devine interesant de aflat din ce surse s-au finanţat investitorii.
Explicaţia ar fi că, pe de-o parte, s-au ieftinit la maximum atât materialele de construcţie şi manopera, cât şi terenurile, iar pe de altă parte au ajuns la maturitate portofolii importante din finanţările băncilor de locuinţe, care acordă împrumuturi în funcţie de cofinanţările acumulate de beneficiari.
În plus, ar putea fi multe din locuinţele care în anii anteriori au fost blocate în diverse stadii de execuţie (din cauza lipsei fondurilor), iar acum a venit momentul prielnic pentru a le finaliza.
Sursa: adevarul.ro