Halele industriale româneşti au devenit cele mai lichide proprietăţi. Străinii se bat să cumpere

După ce au livrat depozite în suprafaţă de 86.000 mp în trimestrul al doilea al acestui an, aproape toate construite la cerere, dezvoltatorii imobiliari activi în România pregătesc finalizarea unui stoc cu o suprafaţă similară în a doua parte a anului, conform calculelor JLL. În paralel, investitorii au cumpărat numai în prima jumătate a acestui an cinci parcuri logistice în valoare de 164 mil. euro, volum aproape de trei ori peste cel consemnat în 2014.

După un prim trimestru în care nu s-a finalizat niciun depozit, în ultimele trei luni, dezvoltatorii au adus pe piaţă jumătate din suprafaţa programată pentru acest an. Astfel, Globalworth, firma omului de afaceri Ioannis Papalekas, a predat către Continental 45.400 mp şi către Elster alţi 7.000 mp în cadrul Timişoara Airport Park; tot în Timişoara, Helios Phoenix a livrat 20.000 mp firmei americane TT Electronics în cadrul parcului logistic Olympian, iar compania cu capital ceh CTP a finalizat primul proiect dezvoltat integral de companie pe piaţa locală pentru producătorul german Frankische (4.000 mp). În plus, Transilvania Logistic Park din Cluj a fost extins cu 10.000 mp.

După aceste noi livrări, stocul de spaţii logistice şi industriale al ţării a ajuns la 2 mil. mp, din care jumătate este grupat în jurul Bucureştiului, potrivit JLL.

Pentru semestrul al doilea se anunţă extinderea parcurilor Ploieşti West Park, VGP Timişoara, WDP Ploieşti şi construcţia noii fabrici de cablaje auto din Brăila pentru japonezii de la Yazaki. În Bucureşti se aşteaptă doar finalizarea parţială a două proiecte noi: extinderea P3 Logistic Park (fostul Europolis Logistic Park), cu două hale de 75.000 mp, şi noul proiect Log.Iq Mogoşoaia al austriecilor de la Immofinanz, care va aduce două depozite de 40.000 mp.

 „Segmentul logistic a fost cel mai lichid în primele şase luni şi alte tranzacţii importante se vor concluziona în acest an“, a declarat Andrei Văcaru, Capital Markets Consultant & Head of Research în cadrul JLL.

Val de tranzacţii

La începutul anului, toţi ochii investitorilor interesaţi de sectorul industrial au fost aţintiţi asupra tranzacţiei prin care P3 a cumpărat cu 120 mil. euro proiectul Europolis Logistic Park de lângă Bucureşti de la dezvoltatorul austriac CA Immo. Achiziţia a reprezentat intrarea pe piaţa locală a două dintre cele mai mari fonduri de private equity din lume: TPG Capital şi Ivanhoé Cambridge – care au cumpărat anul trecut firma P3.

Tranzacţia a fost urmată la distanţă scurtă de un val de achiziţii realizate de CTP. În decurs de câteva luni, dezvoltatorul a cumpărat Mercury Logistics Park de lângă Bucureşti de la fondul american de investiţii Heitman, pentru circa 10 mil. euro, ulterior şi-a adăugat în portofoliu proiectul Cefin Logistic Park din Arad, preluat în procedură de insolvenţă de la Volksbank pentru circa 15 mil. euro, şi, cel mai recent, a plătit circa 10 mil. euro pentru Deva Logistic Park din comuna Băcia, proiect cumpărat de la antreprenorul belgian Yves Weerts.

O altă tranzacţie importantă a fost cea prin care fondul american de investiţii Lone Star, care survolează piaţa românească de mai bine de un an, a cumpărat cu 9 mil. euro parcul Phoenix Logistics Park din Chiajna de la Aviva Investors, într-un deal care a cuprins mai multe proprietăţi din regiunea Europei Centrale şi de Est.

Sursa: capital.ro

Contul meu Anunt nou