Guvernul vrea sa subventioneze si facturile la utilitati ale chiriasilor ANL

Acum statul subvenţionează chiria locuinţelor sociale. Nivelul chiriei este stabilit la 10% din venitul familiei, indiferent de costul locuinţei.

„Calculul subvenţiilor pentru locuire şi energie ar trebui să ţină seama de faptul că gospodăriile cele mai sărace nu pot să aloce peste 10-15% din venituri pentru locuinţă şi costurile utilităţilor, luate împreună“, se precizează în Strategia Naţională a Locuirii, document realizat de Ministerul Dezvoltării şi pus ieri în dezbatere publică.

Totuşi, autorii strategiei propun ca nivelul chiriilor pentru locuinţele sociale să fie crescut până la un prag de la care să se poată recupera costul construcţiei şi costurile legate de întreţinerea şi administrarea zilnică a imobilului, astfel încât aceste proiecte să fie viabile din punct de vedere financiar.

În cazul unei astfel de majorări, chiriaşii care nu-şi permit plata chiriei ar urma să fie subvenţionaţi de stat sau din bugetul primăriilor pentru a acoperi diferenţa.

În plus, documentul prevede eliminarea criteriilor de educaţie şi domiciliu principal în alocarea locuinţelor publice. Motivaţia constă în faptul că, de regulă, persoanele sărace şi vulnerabile nu au studii şi deseori nu dispun de acte de reşedinţă.

„Criteriile de eligibilitate pentru alocarea de locuinţe publice trebuie să fie simplificate, iar alocarea acestor locuinţe trebuie realizată în baza unor criterii transparente, cunoscute în mod public“, precizează autorii strategiei.

Documentul, la care Ministerul Dezvoltării lucrează de ceva timp, trasează harta locuirii în România până în 2030. Măsurile prezentate în document schimbă total regulile în ceea ce priveşte construcţia, finanţarea şi reabilitarea locuinţelor. Banca Mondială a livrat în vara anului trecut, la cererea Guvernului României, un raport extins la nivelul politicilor de locuire din România. Recomandările au fost integrate în strategie şi au fost analizate şi dezbătute împreună cu actorii relevanţi din domeniu, în cadrul atelierelor de lucru privind locuirea organizate de Banca Mondială în luna iulie 2015, potrivit unui anunţ al Ministerului Dezvoltării.

Ministerul a anunţat că propunerile şi comentariile privind strategia pot fi transmise în cel mult 20 de zile calendaristice începând de ieri pe siteul instituţiei.

Sursa: capital.ro

Contul meu Anunt nou