Guvernul face eforturi pentru cresterea ritmului vanzarilor de locuinte ANL ocupate de chiriasi

Inca din 2009, Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) a demarat un program de vanzare a locuintelor ocupate de chiriasi, insa doar 413 chiriasi au putut fi convinsi, pana in 2012, sa devina proprietari.

Pana la sfarsitul acestui an, insa, Ministerul Dezvoltarii intentioneaza sa vanda catre chiriasi circa 2.800 de apartamente, din totalul de  30.840 de locuinte construite, dupa ce pretul de vanzare a fost redus aproape de pretul de constructie si s-a stabilit un plafon separat pentru clientii ANL in cadrul programului „Prima Casa“.

Motivele pentru care cei ce locuiesc in spatiile ANL prefera sa ramana chiriasi sunt legate, in primul rand, de sumele simbolice pe care acestia le platesc lunar: 100-200 de lei/luna. In plus, nivelul scazut al veniturilor chiriasilor ii descalifica de la accesarea unui credit ipotecar, iar procesul prin care se stabileste pretul de inlocuire al acestor imobile este greoi.

Totusi, Guvernul a facut o serie de pasi spre determinarea chiriasilor sa cumpere: a scazut pretul de inlocuire al imobilelor la 326 de euro/mp, de la 411 euro/mp, cat era anul trecut. La acest pret, achizitia unui apartament ANL in suprafata de 50 mp il costa pe chirias circa 16.000 de euro.

Un alt avantaj este ca, in cadrul programului Prima Casa, a fost stabilit un plafon dedicat chiriasilor ANL, din care se pot oferi credite in valoare de 113 mil. euro. Pentru a accesa un astfel de credit ipotecar, chiriasul are nevoie de un venit minim de 1.200 de lei si de cel putin 4.000 de lei economisiti pentru plata avansului. Totusi, nu toti chiriasii ANL pot cumpara locuintele ocupate, ci numai cei ale caror venituri pe membru de familie nu depasesc dublul salariului mediu, adica in jur de 3.200 de lei. 

Pentru a determina chiriasii sa cumpere, unele primarii au inceput chiar sa alinieze  chiriile la nivelul pietei. „Spre exemplu, la Timisoara chiriile au ajuns la circa 700 de lei/luna. In plus, daca pentru tinerii pana in 35 de ani chiriile sunt subventionate, in cazul celor care depasesc acest prag de varsta nivelul acestora este stabilit de primarie“, a declarat Dumitru Nancu, directorul general al ANL.

Daca ANL reuseste sa isi atinga pragul de vanzari propus pentru acest an, nu va mai mai avea nevoie de bani de la bugetul de stat. In plus, cele 41 de santiere ale agentiei blocate, timp de un an, din lipsa banilor, ar putea fi finalizate, ceea ce ar aduce inca 2.131 de locuinte pentru tineri.

Sursa: capital.ro

Contul meu Anunt nou