Parchetul care se monteaza fără adeziv, prin dubla clipsare, se găsește în magazine, în general, în variantele stejar sau fag și are prețuri cuprinse între 17 și 70 de lei pe metru pătrat. De obicei, o echipă de meșteri încasează, pe metru pătrat de lucrare, aproximativ prețul de achiziție a parchetului respectiv. Prin urmare, dacă vorbim, spre exemplu, de un apartament cu trei camere, care necesită montajul a 50 de metri pătrați de parchet, la un preț mediu de 35 de lei pe metru pătrat, atunci proprietarul, realizând lucrarea singur, poate economisi 1.750 de lei, o sumă deloc de neglijat.
La treabă, meșteri!
Primul pas în realizarea acestei lucrari este reprezentat de măsurarea exactă a suprafeței care urmează să fie parchetată. Drept materiale vom utiliza folia de izolare împotriva umezelii, care trebuie așezată pe podeaua bine curățată și nivelată, parchetul în sine, plinat de PVC, chingile de strângere și, unde este cazul, pene distanțiere, porivit lui Alexandru Radu, șeful unei echipe de meșteri. Peste podeaua nivelată se așterne folia de PVC sau polietilena cu rol de barieră antivapori. Peste această folie se așterne folia mai groasă de polietilenă expandată. A doua folie are rolul izolării fonice și a preluării eventualelor denivelări foarte fine ale podelei.
Urmează montarea lamelelor de parchet. Pachetele de parchet laminat au lungimi de pana la 1,5 metri. Ele se vor monta cu latura lungă orientată spre sursa principală de lumină, ne sfătuiește meșterul. Astfel, dacă în camera există un singur perete cu geamuri, vom orienta lamela de parchet perpendiculară pe acel perete. Începem din partea stânga a camerei orientând uluca spre interiorul camerei.
Am ajuns la etapa legării plăcilor una de alta. Sistemul dubla clipsare are la baza tot ideea de lamba – uluc, însă îmbinarea se face la un unghi de aproximativ 120 de grade după care se aduce la 180 de grade. Aceste profile se îmbină fără a mai permite apoi desprinderea mecanică, motiv pentru care nu necesită adeziv de fixare și de aici si darea în exploatare este aproape imediată. La margini și colțuri se măsoară lamelele și se taie corespunzator. Avem grija să lăsăm acele rosturi de dilatare prin introducerea penelor de plastic. Am ajuns la montarea plintei. Pe zid se fixează o șina de susținere. Șina o fixăm având sub ea prima folie antivapori. După fixarea șinei, tăiem folia de PVC. Peste șină prindem plinta de PVC, iar la colțuri vom folosi colțare din același material.