Urmeaza sfaturile noastre pentru a evalua o proprietate inainte de achizitie si evita cele mai frecvente greseli, care te pot afecta zeci de ani.
1. Viziteaza de mai multe ori proprietatea!
Un apartament poate arata intr-un fel in timpul zilei si cu totul altfel seara. Asigura-te ca te simti bine intotdeauna in proprietate, vizitand-o in momente diferite.
Stabileste vizionari repetate care sa aiba loc in timpul zilei, seara, in timpul saptamanii si in weekend. Daca obisnuiesti sa conduci, incearca sa ajungi in orele de varf, pentru a vedea exact care este situatia cu locurile de parcare si traficul. De asemenea, mergi insotit de oameni diferiti pentru a primi mai multe opinii.
2. Evalueaza starea proprietatii
Unul dintre elementele pe care trebuie sa le verifici este izolarea termica si costurile de intretinere. Daca te-ai indragostit de un apartament, opteaza doar pentru cladiri reabilitate termic sau noi cu izolare de calitate. Verifica la avizier care este costul mediu al intretinerii pentru un apartament comparabil pentru al tau. Cere-i proprietarului chitantele de intretinere din lunile de iarna, pentru a vedea care sunt costurile in perioadele reci. Neaparat solicita certificatul energetic inainte de a ajunge la notar. In cazul caselor, verifica si starea acoperisului.
In timpul vizionarilor, fii atent la zgomotele care se aud de la vecini. In cazul in care vezi auzi zgomote prin tavan sau pereti, poti fi sigur ca apartamentul nu este bine izolat fonic. De asemenea, in cazul in care imobilul se afla pe un bulevard aglomerat sau langa o gradinita/scoala, verifica cat de bine protejeaza fonic ferestrele.
Fii atent la eventuale crapaturi, mai ales in zona peretilor de rezistenta. In cazul in care vrei sa cumperi un apartament recompartimentat, asigura-te ca modificarile au fost facute cu autorizatie de constructie si ca nu au fost eliminate elemente importante de structura. Evident, daca este un imobil mai vechi de 50 de ani, verifica lista cladirilor cu risc seismic. In cazul apartamentelor aflate la ultimul etaj, te va interesa si starea terasei de pe bloc sau a etajului tehnic.
Daca iti cumperi o casa, acorda atentie scurgerii apelor pluviale si hidroizolatiei. Terenul poate fi uneori mai jos decat zonele adiacente, iar in acel caz toata apa se va scurge in curtea ta.
3. Verifica daca proprietatea este potrivita pentru tine
4. Verifica uilitatile
5. Evalueaza zona
Planificarea atenta si atentia pentru detalii inainte de achizitie te pot scuti de foarte multe neplaceri. Urmareste toate elementele din lista de mai sus si poti fi increzator ca ai facut cea mai buna alegere!