Ghid Titirez.ro: Intrebarile ESENTIALE care trebuie puse de cumparatori inainte de o achizitie imobiliara

Esti foarte bucuros. Ai fost deja la nenumarate vizionari si esti convins ca ai gasit casa visurilor tale, in care familia ta va creste si se va bucura de momentele mari si mici ale vietii.

Este un moment minunat si tot ce iti doresti este sa ai cat mai repede cheile. Asta nu inseamna ca trebuie sa lasi prudenta la o parte. Specialistii Titirez.ro au pregatit o lista cu INTREBARILE ESENTIALE pe care trebuie sa le pui agentului tau imobiliar inainte de a semna contractul de vanzare - cumparare.

1. Care este posibilitatea de negociere?

Daca poti obtine un pret mai avantajos pentru tine, de ce sa nu o faci? Negocierea nu inseamna pur si simplu sa propui o suma mai mica sau sa intrebi "Care este ultimul pret"? Orice propunere de scadere a pretului de pornire trebuie sa fie insotita de un argument solid pentru asta. Gandeste-te daca trebuie sa investesti bani suplimentari in renovari, daca exista hibe evidente ale proprietatii si daca pretul cerut se incadreaza in pretul mediu din zona pentru oferte comparabile.

2. De cat timp este proprietatea in piata?

Daca o proprietate este in piata de multe luni, este foarte posibil ca pretul sa fie unul nerealist sau sa existe vicii ascunse. Intreaba-ti agentul direct, fara menajamente, de ce proprietatea a petrecut atat de mult timp in piata. Daca raspunsul este nesatisfacator si nici nu exista loc de negociere, mergi mai departe.

3. Cat timp au locuit acolo fostii proprietari?

Daca fostii proprietari au stat mai multi ani in casa sau apartament inainte de a decida sa vanda, probabil ca nu au fost probleme semnificative. Pe de alta parte, daca proprietatea a fost cumparata recent si scoasa imediat la vanzare, se pot pune niste semne de intrebare. Exista probleme structurale? Vecinii sunt galagiosi? Spatiul este pur si simplu prea mic? Din nou, treceti totul prin filtru rational. Este posibil ca familia sa fi crescut mai repede decat planificat, sau ca motivele de vanzare sa fie independente de conditiile de trai.

4. Exista vicii importante ale proprietatii?

Veti putea observa unele defecte la vizionare, insa cele mai grave probleme se ascund privirii, in general. Casele sau apartamentele mansardate pot avea probleme cu acoperisul, apartamentele de la parter pot avea probleme cu infiltratiile sau canalizarea. Tevi pot fi sparte sau blocul poate fi infestat cu daunatori. Oricare ar fi problema, important este sa fie identificata inainte de achizitie. Nu va feriti sa sunati la usile catorva vecini pentru a afla daca exista probleme generale in bloc.

5. Costurile la intretinere si utilitati

Tineti cont ca facturile de intretinere si utilitati pot varia mult de la un imobil la altul. Multipli factori pot afecta acest aspect: izolarea termica a blocului, sanatatea instalatiilor de apa si intretinere, vechimea instalatiei electrice, administrarea buna sau defectuoasa, orientarea spre soare etc. Asigurati-va ca aveti o imagina completa asupra costurilor lunare.

6. Actele si situatia juridica sunt in regula?

Acesta este cel mai delicat aspect al unei achizitii. Probleme sau lipse in actele proprietatii pot duce la picarea achizitiei in ultimul moment, pierderea finantarii din partea bancii sau (cel mai grav) anularea achizitiei. Atentie sporita in cazul apartamentelor in blocuri interbelice (risc seismic si retrocedarea proprietatii), in cazul terenurilor si proprietatilor mostenite si in cazul eventualelor executari silite initiate pe imobil.

Gasiti cele mai bune oferte imobiliare din piata, prezentate de agentii imobiliare de incredere, pe portalul Titirez.ro: https://www.titirez.ro/

Contul meu Anunt nou