Gabriela Firea a găsit teren pentru 12.000 de locuinţe. Au fost prevăzute investiţii

Primarul general al Bucureştiului, Gabriela Firea, a identificat 11 terenuri pe care s-ar putea construi 12.000 de locuinţe sociale, de serviciu şi pentru tineri. O parte din bugetul din acest an al administraţiei, care se ridică la 1,1 mld. euro, a fost direcţionat spre construcţia de locuinţe.

„În ceea ce priveşte criza locuinţelor în Capitală. Au fost identificate 11 potenţiale amplasamente în toate cele şase Sectoare pentru construcţia de ansambluri de locuinţe sociale, de serviciu şi pentru tineri, în jur de 12.000 de unităţi locative. În prezent se află în derulare proceduri pentru analiza cost-beneficii. Au fost prevăzute investiţii pentru întocmirea studiilor de fezabilitate şi a documentaţiilor de urbanism", a declarat Gabriea Firea la prezentarea bugetului administraţiei pentru acest an.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti are şi propria firmă de construcţii. Trustul de Clădiri Metropolitane este o societate comercială aflată sub autoritatea municipalităţii care are ca principal obiect de activitate construirea de locuinţe pentru tineri.

Guvernul Grindeanu a elaborat un proiect de lege care oferă primarilor posibilitatea de a executa silit persoanele care nu vor să elibereze locuinţele situate în blocurile care urmează să fie consolidate.  Pentru asta însă, primăria este obligată să asigure fondurile necesare cheltuielilor de mutare a persoanelor în locuinţe de necesitate sau să plătească chiria pe perioada execuţiei lucrărilor, dacă locuinţele de necesitate lipsesc. Tot primăria trebuie să pună la dispoziţia celor evacuaţi spaţii necesare depozitării bunurilor materiale care nu pot fi mutate în locuinţele de necesitate.

În Bucureşti sunt identificate 174 de blocuri considerate pericol public în caz de cutremur. În acestea locuiesc peste 4.200 de persoane.

 

În programul de guvernare

Proiectul de construire de locuinţe pentru tineri a fost inclus şi în programul de guvernare locală, pe baza căruia Firea a câştigat alegerile în vara anului trecut. În acest program se precizează faptul că „administraţia Capitalei este obligată să se implice în rezolvarea problemelor locative, găsind soluţii în special pentru tinerii aflaţi în dificultate materială sau pentru tinerii care suferă de o formă de handicap“.

În document se mai arată faptul că, Bucureştiul are nevoie de tineri specialişti în diverse domenii (doctori, profesori), care pot fi convinşi să rămână în ţară. „La Buzău şi la Constanţa, acestora le sunt oferite locuinţe în sistem ANL. Cu siguranţă se poate realiza acest lucru şi la Bucureşti“, continuă programul Gabrielei Firea.

Construirea unei locuinţe în cartierul social din Constanţa, la care se face referire, a costat aproape 35.000 de lei, iar chiriaşii plătesc cel mult 70 de lei pe lună.

Chirii subvenţionate

Gabriela Firea şi-a mai propus să implementeze la nivel de primărie un sistem pilot care prevede acordarea de reduceri în ceea ce priveşte costurile chiriilor pentru studenţii din universităţile de stat care nu au reuşit să obţină un loc în cămin. Programul de guvernare locală al primarului Firea arată că astfel de proiecte au mai fost implementate şi în alte ţări, cum ar fi Irlanda.

Dacă specialiştii Băncii Naţionale a României au spus în repetate rânduri că programul de creditare Prima Casă, care oferă garanţii de stat pentru achiziţia de locuinţe, creează distorsiuni în piaţa imobiliară, prin plafonarea preţurilor, rămâne de văzut ce dereglări va produce o astfel de iniţiativă, în contextul în care o mare parte din piaţa chiriilor din Bucureşti este susţinută de studenţi.

Argumentul Gabrielei Firea în susţinerea celor două proiecte este că tinerii din România se confruntă cu dificultăţi în găsirea unei locuinţe adecvate, iar Bucureştiul nu face excepţie în acest sens. „Dintre tinerii cu vârsta între 18 şi 34 de ani, 60% locuiesc cu părinţii. Iar dintre cei care nu locuiesc cu părinţii, 43% stau în locuinţe supraaglomerate“, motivează programul primarului general.

sursa: capital.ro

Contul meu Anunt nou