Tendinta de migrare catre zonele rurale ce se manifesta tot mai des la nivel global se face simtita si in Romania. In primii trei ani de criza, peste 325.000 de romani s-au mutat de la oras la sat. Comparativ, numarul celor care s-au mutat de la tara la oras se ridica la 232.000, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
In 2011, migratia neta interna in mediul rural a fost de 30.000 de oameni. Au plecat de la sate 130.000 de oameni si au venit sa locuiasca acolo 160.000 de oameni. Din cei plecati din mediul rural, o parte se duc la munca in strainatate, altii se muta in urma casatoriei, iar altii se indreapta spre marile orase in speranta gasirii unui loc de munca.
In schimb, dintre cei care vin de la oras spre mediul rural, cei mai multi aleg sa faca aceasta miscare impinsi de criza, dar exista o anumita categorie care prefera sa renunte la cariera de la oras pentru o viata mai linistita la tara, fenomen cunoscut sub denumirea de downshifting.
Scaderea numarului celor care vin spre oras rezulta si din datele site-urilor imobiliare. Daca in anii anteriori venirea studentilor mai ridica nivelul chiriilor, in 2013 acest fenomen nu a mai influentat preturile.
In plus, in Romania, migratia catre zonele rurale este sustinuta chiar prin masuri guvernamentale. Astfel, peste 9.500 de tineri fermieri au semnat la inceputului anului contracte de finantare pentru instalare in mediul rural, in valoare de 211,6 milioane euro, suma reprezentand aproape 64% din fondurile europene, in suma de 331,8 milioane euro, alocate acestei masuri.
Sursa: dailybusiness.ro