Tot mai multi constructori au inceput sa apeleze la tehnologiile viitorului pentru gestiona mai usor activitatea de pe marile santiere din intreaga lume, iar evolutia dronelor vine ca un raspuns imediat la cererea crescuta pe piata de profil, inclusiv in Romania, acolo unde sunt santiere care sunt monitorizate prin intermediul acestor echipamente profesionale inteligente.
1. Supravegherea santierului
Supravegherea santierului este, poate, unul dintre cele mai importante aspecte ale unui proiect de constructii, facand posibila urmarirea in ansamblu a evolutiei lucrarilor, dar si a monitoriza activitatea derulata pe santier.
Daca pana in urma cu cativa ani acest lucru era aproape imposibil, astazi, dronele se dovedesc o investitie reala si un castig de timp pentru buna gestiune a activitatii de constructii.
Chiar daca poate o astfel de drona profesionala vine cu un cost pe masura, simpla monitorizare a activitatii derulate poate aduce un castig nemarginit in final proiectelor aflate in derulare, dar si mobiliza mai bine echipele in proiecte.
Utilizarea dronelor pe santiere poate conduce si la o economie cu forta de lucru si determina mult mai precis masuratorile din timpul lucrarilor.
2. Promovare si marketing
Pentru ca un proiect de constructii sa fie de succes el are nevoie de clienti. Marile companii de profil au inceput sa ofere tot mai des clipuri video care inregistreaza evolutia constructiei si stadiul final al lucrarilor cu ajutorul unor drone.
Acesta se poate dovedi un tool extrem de util de marketing si de promovare pentru dezvoltatori, dar pot fi un real castig si pentru potentialii clienti, care isi pot da seama de constructie din imagini si pot decide ulterior daca isi doresc sa achizitioneze acel proiect sau nu.
3. Siguranta pe santier
Un alt atu important pe care il are o drona este reprezentat de scaderea costului cu securitatea, iar in acest fel poate fi monitorizata actvitatea muncitorilor pe santier, daca acestia poarta echipamentul potrivit.
Activitatea in constructii este una dintre cele mai periculoase si expuse riscului unui deces, iar acest lucru este datorat in multe cazuri din vina omului. O monitorizare continua a santierului ar putea scadea semnificativ rata de deces in cazul marilor proiecte imobiliare.
4. Precizia executiei lucrarilor
Tot parte a monitorizarii activitatii pe santier este reprezentata de obervarea avansului lucrarilor, dar si a monitorizarii calitatii executiei.
Printre cele mai frecvente probleme intalnite pe santierele lumii se numara peretii care nu sunt perfect drepti sau elemente ale constructiei care nu reusesc sa se imbine corespunzator. Sunt greseli de proiectare si de executie care pot fi evitate cu ajutorul unei drone profesionale folosite pe santiere.
Cum controlul unei drone se face pana in cel mai mic detaliu, echipamentele profesionale folosite in domeniul constructiei beneficiaza de giroscop si camere video termice care pot furniza in timp real informatii despre lucrarile desfasurate.
5. Monitorizarea mai multor santiere
Companiile de constructii care au trecut deja prin criza din 2008 stiu acum ce inseamna taierea cheltuielilor generata mai ales de personal, iar in acest caz rolul unor drone devine chiar interesat.
O companie care este activa pe mai multe santiere ar putea mobiliza mai multe astfel de echipamente profesionale care sa monitorizeze in permanenta activitatea pe santiere, fara a fi nevoie ca o persoana sa fie mobilizata in permanenta pe santiere, ci sa analizeze dintr-un birou activitatea de constructii si buna desfasurare a lucrurilor.
In anii urmatori ne vom astepta la o explozie a utilizarii acestor solutii pe santiere, care, in final, va aduce un castig urias derularii activitatii de constructii.
Sursa: wall-street.ro