Banca Centrala Europeana (BCE) va analiza impactul dezastrului din Japonia atunci cand va lua decizii cu privire la politica monetara, asa cum declara Guvernatorul Bancii Frantei si membru al consiliului de conducere al Bancii Central Europene, Christian Noyer . Dupa cum raporteaza Europapress, aceasta situatie ar putea sa raceasca perspectivele unei cresteri iminenta a ratei dobanzii in zona euro dupa ce insusi presedintele BCE, Jean Claude Trichet, a recunoscut ca "este probabila" o majorare a ratei in luna aprilie. Cu toate acestea, Noyer a reiterat preocuparea institutiei emitente din zona euro fata de intensificarea presiunilor inflationiste, din cauza cresterii preturilor petrolului si a materiilor prime, care ar putea ameninta controlul anticipatiilor inflationiste. De asemenea, bancherul francez a aparat politica monetara actuala a BCE, subliniind faptul ca ajuta la sustinerea cresterii economice, reiterand in acelasi timp nevoia ca guvernele europene sa adopte politici fiscale sustenabile.
Efectul anuntului de crestere a ratelor dobanzilor a dat fiori miilor de familii spaniole. Cresterea anterioara a ratelor dobanzilor a afectat grav economia europeana, in principal tari precum Islanda, Irlanda sau Grecia. Multi au trebuit sa returneze cheile la banca si sa-si asume imposibilitatea platii ratelor ipotecare. Euribor creste in concordanta cu rata BCE iar autoritatile monetare au amenintat ca-l vor mentine ridicat pentru a evita pericolul inflationist. Ca sa intelegm exact despre ce este vorba, cu fiecare punct majorat are loc o crestere de 100 € pe luna in medie a unui credit ipotecar de 145.000€, in conditiile in care salariile nu cresc proportional si nu acopera nici macar inflatia. Reculul suferit de economia Japoniei va afecta implicit pe cea europeana. De aceea va fi necesar sa se stimuleze in continuare consumul si investitiile, iar modul cel mai bun este de a injecta in continuare lichiditati in sistemul bancar, pentru a se pastra dobanzile la un nivel minim.
In masura in care se vor mentine disponibile veniturile pentru consum si economia se va mentine pe linia de plutire. O crestere a ratelor dobanzilor va afecta in mod negativ si rata de ocupare a fortei de munca, ducand la reducerea volumului constructiilor de locuinte, la dezvoltarea de noi cartiere in Madrid sau in alte zone precum Costa del Sol, asa cum s-a intamplat in anii precedenti. Ceea ce este clar este ca guvernele europene vor trebui sa dea ce au mai bun pentru a rezolva situatia, agravata de inchiderea anticipata a centralelor nucleare. Vor fi capabili sa ajunga la un acord?