Investitorii şi speculatorii au ignorat măsurile de temperare ale Beijingului şi au pompat bani, ducând la accelerarea la 6% în august a creşterii investiţiilor în imobiliare.
China înghite cantităţi uriaşe de datorii pentru a-şi alimenta creşterea economică agresivă, iar acest lucru pare să-i sperie pe unii atât de mult încât se tem că sistemul bancar chinezesc nu va suporta povara şi se va prăbuşi.
Alţii, mai prudenţi, atenţionează că această febră a datoriei, chiar dacă nu va scăpa de sub control, va lăsa creşterea economică cu sechele.
Încetinirea brutală a economiei chinezeşti, a doua ca mărime din lume, a destabilizat deja ţările emergente producătoare de materii prime şi comerţul mondial.
Creditele noi pe termen mediu şi lung contractate de gospodării au crescut în august cu 32,2% faţă de luna similară a anului anterior, cel mai rapid avans din 2010. Aceste credite reprezintă mai ales ipoteci, iar saltul ameţitor sugerează că oamenii se grăbesc deoarece se aşteaptă la înăsprirea condiţiilor de creditare şi de achiziţionare a locuinţelor, se arată într-o analiză a Credit Suisse, citată de Business Insider.
Investitorii şi speculatorii au ignorat măsurile de temperare ale Beijingului şi au pompat bani, ducând la accelerarea la 6% în august a creşterii investiţiilor în active imobiliare. Aceste investiţii au urcat cu 5,4% în perioada ianuarie-august faţă de anul anterior, potrivit statisticii oficiale.
De asemenea, şi vânzările de active imobiliare au crescut foarte rapid în august, cu aproape 32% faţă de luna similară din 2015. Mai mult, în cele mai multe din oraşele mari preţurile locuinţelor au crescut.
Datele nu exacerbează doar temerile că se umflă o bulă imobiliară, ci şi pe cele că aceste evoluţii întunecă perspectiva pe termen lung a economiei chinezeşti, potrivit Deutsche Bank.
„Credem că se umflă o bulă imobiliară în unele oraşe. Am crezut că guvernul a început să înăsprească condiţiile de creditare şi să limiteze riscurile formării unei bule în această vară, dar vânzările de proprietăţi şi-au revenit în iulie şi august, iar piaţa terenurilor a cotinuat să crească. Guvernul a ales să tolereze boom-ul din sectorul imobiliar. Aceasta poate ajuta economia pe termen scurt, dar presupune riscuri macro ridicate pe termen lung”, explică un analist al Deutsche Bank.
Menţinerea în formă bună a pieţei proprietăţilor imobiliare este esenţială pentru oficialii chinezi deoarece prăbuşirea ei poate sufoca avansul economic şi crea instabilitate socială. Piaţa locuinţelor este un motor important al creşterii creditării, al cererii pentru materii prime şi al angajărilor. Creşterea creditării din august a stimulat vânzările de active imobiliare, dar a mişcat doar marginal investiţiile private, ceea ce scoate în evidenţă cât de dificil este pentru politicieni să alimenteze creşterea economică fără să exacerbeze pericolele care derivă din acumularea datoriei.
Creşterea investiţiilor private în active fixe a stagnat la 2,1%, un nivel scăzut record. La câteva luni după ce o „persoană cu autoritate“, neidentificată, a spus despre China, într-un interviu pentru Ziarul Poporului, o publicaţie a Partidului Comunist, că trebuie să înfrunte pericolele asociate cu creşterea nivelului datoriilor, autorităţile încearcă să găsească cum să facă acest lucru fără să frâneze creşterea economică.
escurajator este că există puţine semne că autorităţile progresează în împlinirea promisiunilor că vor rezolva problema excesului de capacitate din industrie – esenţa eforturilor preşedintelui Xi Jinping de a restructura economia.
„Este clar că reforma din sectorul public a devenit un obiectiv secundar, primul loc luându-l stimularea monetară a economiei.
Reforma lui Xi Jinping privind producţia s-a lovit de o opoziţie din partea guvernatorilor provinciali. Răspunsul pare să fie acoperirea problemei cu bani până când nu se mai aude muzică”, spune Andrew Collier, analist independent şi fost preşedinte al Bank of China International USA.
Cea mai mare parte a împrumuturilor noi se duce la afaceri nonfinanciare care aleg în număr copleşitor să păstreze banii sau să-şi plătească datoriile în loc să investească în active reale, explică Freya Beamish, analist la Lombard Street Research. Beijingul inundă firmele cu lichiditate, dar creditele nu ajută economia.
Firmele nu pot fi învinovăţite că păstrează banii obţinuţi ieftin pentru a-şi plăti datoriile. Circa 83% din datoriile sectorului corporate vor ajunge la scadenţă până în 2021. Doar 12% din datorii au scadenţe mai mari de cinci ani, faţă de 31% în urmă cu cinci ani.
În sectorul oţelului situaţia este critică: 80% din obligaţiunile curente sunt deja folosite pentru plata datoriilor mai vechi.
Sursa: zf.ro