Cutremurul care ar putea salva Bucurestiul

In Bucuresti exista 374 imobile incluse in clasa 1 de risc seismic, dintre care 190 sunt considerate pericol public. Acestora li se adauga alte 301 cladiri incadrate in clasa 2 de risc seismic.

Un total de 675 de imobile ar putea fi afectate la un cutremur serios, de 7 grade pe scara Richter, care ar putea produce peste 6.500 victime, 10.500 spitalizati, 13.000 raniti si 95.000 de oameni ar putea ramane captivi sub daramaturi, potrivit unor date oficiale, care se regasesc intr-un proiect de hotarare al Consiliului General al Capitalei.

Intr-un material de opinie publicat pe zf.ro, Dragos Dragoteanu, manager si proprietar Euroest Invest, scoate in evidenta incapacitatea Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) de a gestiona problema cladirilor cu risc seismic. Acesta subliniaza faptul ca, in

Capitala, doar patru imobile incadrate in clasa 1 de risc seismic sunt, conform declaratiilor oficiale ale reprezentantilor PMB, in consolidare in anul 2013. O alta cladire ar urma sa fie pusa in siguranta in anul 2014, dupa ce in intervalul 2008-2011, au fost consolidate, in total, 7 (sapte) imobile. 

In timp ce imobilele cu risc seismic din capitala sunt lasate in paragina, in martie 2010 PMB s-a mutat, temporar, intr-un sediu nou, pentru a-si reface vechiul sediu. „De ce nu face acelasi lucru si pentru bucurestenii aflati in aceeasi situatie?”, se intreaba Dragoteanu. „Fostul sediu al PMB, de pe B-dul Regina Elisabeta, este un exemplu edificator privind eficienta PMB in materie de consolidari. Cladirea a fost expertizata in vederea consolidarii in anul 2005. In 2008 s-a alocat prin Hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (HCGMB) suma de 10.542.135 euro, fara TVA.Ulterior, in 2013, ca la orice investitie a statului care implica bani publici, suma a fost suplimentata cu... 7,6 milioane de euro.”, mai puncteaza acesta.

De asemenea, acesta descrie „masurile” luate de Primarie in cazul cladirilor care sunt pe cale de a se prabusi: „Oricine se plimba in Centrul Vechi vede in permanenta o masina de la Politia Comunitara care sta in fata unor cladiri gata sa se prabuseasca, restrictionand traficul pietonal. Doi angajati in uniforma se uita la niste ruine de imobile, astepand parca sa se prabuseasca in orice moment! Acesta este astazi nivelul de profesionalism al administratiei publice locale, in astfel de situatii!”.

Astfel, managerul Euroest Invest se intreaba daca nu cumva un cutremur soldat cu o victima ar atrage, dupa sine, o serie de masuri din partea Primariei capitalei in aceasta problema. „ Din pacate, pana acum, numai tragediile si calamitatile au mobilizat autoritatile ca sa rezolve probleme vitale pentru cetateni! Sper sa nu se ajunga la un referendum pentru aceasta chestiune de viata si de moarte”, declara acesta.

Sursa: zf.ro

Contul meu Anunt nou