În schimb, achiziţia privită prin ochii unui investitor oferă o perspectivă mai clară asupra opţiunii spre care e mai bine să ne îndreptăm. Mulţi chiriaşi au început să vadă scăderea continuă a preţurilor la apartamente ca pe o şansă de a deveni proprietari. De asemenea, dobânzile tot mai scăzute la creditele ipotecare stimulează şi ele apetitul de cumpărare. Majoritatea românilor consideră rentabilă achiziţia unei locuinţe când rata la credit este mai mică decât chiria lunară. Numai că ei compară chiria cu rata la un credit pe 30 de ani. Privit astfel, ar rezulta că în 90% din cazuri achiziţia e preferabilă chiriei, potrivit unei analize realizate pe 14 oraşe mari din ţară, concentrate asupra garsonierelor şi apartamentelor cu două camere situate în blocuri vechi din zone semicentrale.
Această abordare este greşită. Chiar dacă vrem să cumpărăm o locuinţă pentru uzul propriu, achiziţia trebuie privită ca o investiţie. Înseamnă că proprietatea trebuie să se amortizeze din chiria practicată pe piaţă în maximum 15 ani pentru ca afacerea să fie rentabilă, conform specialiştilor. Prin urmare, decizia de cumpărare nu trebuie să rezulte din compararea chiriei cu rata la credit, ci trebuie privită ca pe o economisire a unei chirii ce ar amortiza integral imobilul vizat în maximum 15 ani.
În cele mai mari şase oraşe din România - Bucureşti, Constanţa, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov şi Iaşi rata la un credit pe 30 de ani pentru un apartament cu două camere e inferioară chiriei lunare, justificând aparent achiziţia.
Totuşi, abordând problema investiţional, în niciunul dintre aceste oraşe nu rentează cumpărarea, pentru că amortizarea din chirie se realizează în mai mult de 15 ani. Potrivit calculelor Capital, pe medie, doar în cinci oraşe rentează achiziţia unui apartament cu două camere, respectiv în Ploieşti, Oradea, Piteşti, Galaţi şi Baia Mare.
Sursa: capital