Cum se misca locomotiva pietei rezidentiale: peste 10.000 de garantii Prima Casa in 2013. Ce urmeaza?

Programul Prima Casa continua sa fie principalul resort al tranzactiilor cu locuinte, devenind din ce in ce mai important inclusive pe piata locuintelor noi, mai ales in contextul in care oferta de locuinte a caror constructie a demarat in ultimii ani este create special pentru acest program.

Viitorul programului este insa pus sub semnul intrebarii, in conditiile in care in programul de guvernare s-a specificat intentia de a inlocui acest program cu un altul, intitulat Noua Casa.

Chiar daca pana in prezent ritmul de acordare al dosarelor este comparabil cu cel de anul trecut, de aproximativ 100 de dosare pe zi, pentru 2013 raman inca suficiente fonduri pentru a acoperi cererea pentru aproximativ intreg anul.

Astfel, potrivit datelor furnizate de FNGCIMM, in conditiile impartirii riscului intre finantatori si stat, plafonul disponibil pentru finantari in 2013 se ridica la 400 mil. euro.

Banii probabil se vor imparti catre mai multi beneficiari, decat o suma similara in urma cu 2 ani, in conditiile in care, potrivit FNGCIMM valoarea medie a finantarilor a fost intr-o usoara scadere anul acesta fata de anul trecut.

Astfel, in acest an valoarea medie a unei finantari in acest an este de aproximativ 37.400 euro.

Prin comparatie, potrivit unor date anterioare in 2012, Fondul a acordat aproximativ 26.000 de garantii iar valoarea medie a unui credit in cadrul programului Prima Casa a fost de 39.400 euro.

Astfel, cel putin pentru 2013, Prima Casa va fi un program functional. Ce se va intampla in continuare? A demarat vrun demers de modificare a programului?

“Programul Prima Casa este un program guvernamental care se desfasoara in conditiile stabilite de Guvernul Romaniei, FNGCIMM indeplinind exact mandatul incredintat. In cadrul consultarilor care au vizat acest program, FNGCIMM a recomandat ca factorii de decizie sa aiba in vedere incurajarea achizitiilor de constructii noi”, spun oficialii FNGCIMM.

Recomandarea Fondului vine si ca urmare a trendului ascendent de achizitii de locuinte noi.

Incepand din 2012 a putut fi observata si o crestere a interesului pentru locuintele noi, construite dupa 2008. Astfel, ponderea acestui tip de proprietati in totalul tranzactiilor a crescut de la 27% in 2011 la 31% in 2012.

Acest trend s-a intensificat in primele trei luni ale acestui an, in conditiile in care 34% din achizitiile prin Prima Casa au vizat unitati locative noi. Cele mai multe astfel de locuinte au fost cumparate, din 2009 incoace, in nord-vestul tarii (40% din totalul tranzactiilor la nivel de regiune).

Sursa: wall-street.ro

Contul meu Anunt nou