Cum sa cumperi o casa executata silit

Participarea la licitatiile la care sunt scoase la vanzare proprietatile executate silit poate oferi oportunitati reale de a achizitiona o locuinta considerabil mai ieftina deca in alte conditii.

Desi procedura de achizitionare a unei astfel de locuinte poate parea dificila, in realitate nu presupune mai mult efort decat cautarea indelungata si anevoioasa a unei proprietati in conditii normale, prin numeroase vizionari, deplasari sau intalniri cu diversi proprietari si agenti imobiliari.

Pentru participarea la o astfel de licitatie sunt necesare cateva documente:

- dovada platii unei cautiuni reprezentand 10% din pretul de incepere a licitatiei pentru termenul respectiv. Cautiunea se consemneaza la orice unitate a bancii pe numele si la dispozitia executorului judecatoresc;

- o cerere de participare la licitatie, in care se va preciza oferta de cumparare;

- copie dupa actul de identitate, in cazul persoanelor fizice (cu procura autentificata notarial, imputernicire avocatiala, daca este cazul);

- in cazul persoanelor juridice, copie dupa certificatul de inmatriculare la Registrul Comertului, decizie asociati, mandat pentru persoana care reprezinta societatea.

In desfasurarea licitatiei, pretul de la care aceasta incepe este cel stabilit in Publicatia de Vanzare, in lipsa unei oferte care sa contina un pret mai mare sau mai mic agreat de catre creditor.

In cazul in care este prezent un singur licitator, pretul la care acesta poate adjudeca nu poate fi mai mic decat cel prevazut in Publicatia de Vanzare. In cazul licitatiei unui bun imobil, persoana declarata adjudecatar al acestuia are obligatia sa achite pretul la care a adjudecat in termen maxim de 30 de zile de la data licitatiei, in timp ce persoanele care au participat la licitatie dar nu au fost declarate adjudecatari, pot solicita restituirea cautiunii consemnate.

Actul de Adjudecare, ce va fi eliberat dupa achitarea integrala a pretului de adjudecare, constituie Titlu de Proprietate pentru adjudecatar si titlu executoriu impotriva debitorului sau oricarei persoane care ocupa in fapt imobilul si nu detine un titlu opozabil pentru obligatia de predare a imobilului.

Sursa: dailybusiness.ro

Contul meu Anunt nou