Folosită într-un spaţiu, culoarea roşu prezintă atât avantaje, cât şi dezavantaje. Este o culoare plină de vitalitate, ce aduce optimism spaţiului interior. Pe de altă parte, fiind o culoare puternică, dacă este folosită în exces, poate să încarce spaţiul, făcându-l obositor.
Cum nu toate interioarele arată bine dacă sunt amenajate în roşu, îl poţi folosi dacă trebuie să aduci o tentă de căldură unui spaţiu rece şi închis, adică în camerele orientate spre nord, în baie, bucătărie sau în holuri. Nu folosi tonuri puternice de roşu, pentru că rişti să întuneci şi mai mult spaţiul.
Mai poţi folosi culoarea roşu în amenajare dacă ai o cameră foarte spațioasă și vrei să o restrângi vizual. Oriunde va fi folosit, roșul va crea impresia că spațiul este mult mai mic. Dacă ai un tavan înalt, îl poţi ,,coborî” dacă îl vopseşti în roşu.
Dacă vrei să atragi atenţia spre o piesă de mobilier specială, roşul este culoarea ideală pe care o poţi alege.
Trebuie să eviţi culoarea roşie în birouri sau în orice spaţiu în care depui o muncă solicitantă, în dormitoare sau în camerele mici.
În combinaţii de culori, roşul arată foarte bine cu tonuri calde de crem şi orange, albastru deschis, galben şi alb, sau tonuri deschise de violet şi maron.
De obicei, amenajările cu surplus de roşu tind să fie obositoare, pot da o dispoziţie uşor agresivă.
Pentru a evita surprizele neplăcute, nu amenaja un interior în totalitate în roşu, foloseşte-l doar pentru un perete sau pentru piese mari de mobilier.
Nuanţele de roşu funcţionează cel mai bine dacă sunt folosite ca accente de culoare. Perne, corpuri de iluminat, orice accesorii sau obiecte de decor, în tonuri de roșu, răspândite într-un interior, îl vor transforma într-unul vesel, primitor și prietenos.
Sursa: jurnaldedesigninterior.com