Soldul creditelor imobiliare in lei s-a triplat in 2014, ajungand de la 2,8 mld. lei in octombrie 2013 la 8,2 mld. lei in octombrie 2014. Cu toate astea, apartamentele isi mentin preturile stabilite in euro, atat in ceea ce priveste valorile de vanzare, cat si chiriile.
Creditele in euro au luat amploare in perioada in care dezvoltatorii imobiliari accesau credite pentru constructie in moneda europeana si doreau sa se protejeze astfel de fluctuatiile de curs. Ulterior, creditele imobiliare au fost acordate tot in euro, desi salariile din Romania erau atunci, ca si acum, in lei. In acest fel, riscul valutar era transferat la comparator.
Pentru a putea fi mai usor comparate, si preturile apartamentelor vechi au ajuns sa fie afisate si negociate in euro, desi la momentul platii tranzactia se face in lei la cursul raportat de BNR in ziua respectiva.
In ultimii ani, insa, situatia s-a schimbat, odata cu modificarea programului Prima Casa – si anume trecerea de la finantari in euro la finantari in lei. In plus, scaderea dobanzii de referinta la un minim record de 2,75% a influentat si ea migratia catre creditele ipotecare in lei.
Cu toate acestea, preturile apartamentelor sunt in continuare prezentate in euro. Singurele exceptii se intalnesc in sectiunea de inchirieri.
Sursa: zf.ro