Astfel, indicele isi continua ascensiunea neintrerupta din ultimele 15 zile, existand sanse mari ca trendul ascendent sa continue.
Fata de luna precedenta, ROBOR la 3 luni a crescut cu 8.7%. de la 2.65%. Cresteri similare s-au constatat si in cazul ROBOR la 6 luni si ROBOR la 9 luni, care au ajuns la 3%, respectiv 3.05%.
Cresterea sustinuta a indicelui ROBOR poate fi atribuita, pe de-o parte, instabilitatii guvernamentale din ultima perioada, insa un alt element important este cresterea imprumuturilor accesate de populatie si, automat, a riscului de credite neperformante. Mai multe credite accesate inseamna si mai putine lichiditati, ceea ce influenteaza nivelul dobanzilor.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară și este stabilită de către Banca Națională a României. Este o componenta importanta in calculul ratelor pentru creditele cu dobanda variabila, care au in general un procent fix al Bancii + indicele ROBOR.
Conform datelor furnizate de Biroul de Credite, deja s-au consumat 50% din fondurile Prima Casa pe anul acesta, in timp ce bancile raporteaza o crestere semnificativa a numarului de dosare de credit si a sumelor accesate.