In 2013, programul Prima Casa a ramas principalul motor al sectorului rezidential, vanzarile de locuinte noi consemnand o evolutie buna.
Dezvoltatorii sunt acum de parere ca in 2014 piata va ramane in continuare dependenta de politica de creditare a bancilor si de masurile de sustinere guvernamentale.
„Nu mai putem vorbi de criza, ci de o reasezare a pietei - dezvoltarile imobiliare s-au reluat, in privinta creditarii, exista variante multiple la care clientii pot apela, preturile la locuinte nu au mai scazut accentuat, ci mai degraba s-au ajustat, iar numarul tranzactiilor imobiliare este in crestere comparativ cu 2012 (...) Putem spune ca ne indreptam spre o maturizare a pietei”, a declarat Alina Necula, head of marketing & sales in cadrul dezvoltatorului imobiliar Adama.
Necula mentioneaza ca in 2013 a existat o pondere crescuta de clienti care au achizitionat apartamente in baza economiilor din ultimii ani la care au mai adaugat, in unele cazuri, un imprumut de la banca. Pentru 2014, ea se asteapta la o stabilizare a pietei, dar evolutia acesteia depinde si de modul in care bancile vor continua politica de creditare.
„In ultima perioada acest sector transmite semnale pozitive - dobanda la creditele in lei este in scadere, bancile au inceput sa puna la dispozitia clientilor pachete de credite standard care concureaza cu succes rata lunara a unui credit prin programul Prima Casa. (...) Ne asteptam ca 2014 sa fie cel putin egal ca vanzari cu 2013 si, posibil, sa vedem si o usoara crestere”, a mai spus Necula.
In plus, fiind vorba de un an electoral, devoltatorii se asteapta si la o oarecare relaxare, atat a aspectului legislativ privind programul Prima Casa pentru anul viitor, cat si al finantarilor bancare, atat pentru clienti, cat si pentru dezvoltatori.
Sursa: mediafax.ro