Cine sunt investitorii care puteau schimba piata imobiliara, dar acum nu mai vor sa auda de Romania

Numele lor au atras si alti investitori in Romania, insa semnalul dat la plecarea din tara a ravasit piata locala.

 

Investitori precum olandezii de la ING si Redevco, controlat de grupul Cofra - care detine si lantul de magazine C&A, italienii de la Pirelli, puternicul fond de investitii Cheyne Capital, care a cumparat platforma Tractorul Brasov, sau americanii de la Polimeni au pus Romania pe harta marilor investitori ai lumii. Tot ei au indeparat piata locala din atentia jucatorilor de anvergura, odata ce au hotarat sa renunte la activitatile din Romania. Astazi, o serie de alti investitori atrasi in trecut de potentialul pietei locale se zbat sa isi lichideze afacerile pentru a se retrage si ei din Romania.

Criza a jucat un rol semnificativ in deciziile de „exit“, insa sistemul romanesc le-a lasat acestor multinationale un gust amar. Jucatorii care inca mai au activitate pe sectorul imobiliar din Romania asteapta intoarcerea acestor investitori, insa rezolvarea problemelor economice ale Europei nu mai este suficienta pentru a le stimula apetitul. „Experienta pe care am avut-o in ultimii ani arata ca nu e vorba doar de criza, ci si de cum esti tratat de autoritati. Atitudinea autoritatilor fata de investitori s-a inrautatit. Investitorii care au plecat din tara s-ar putea intoarce intr-un orizont de timp de 5-7 ani. Dar chiar daca se schimba situatia economica a tarii, daca nu se modifica modul de lucru cu autoritatile la nivel de autorizari, de sustinere a lucrarilor de infrastructura, acesti investitori nu au motive de intoarcere. Chiar daca piata este buna, te gandesti de ce sa nu ramai in Polonia, unde iti reinnoiesti autorizatiile mult mai usor. Romania e dificila“, spune Silviana Badea, country manager al fondului australian Valad, care a luat decizia, in urma cu cativa ani, de a nu mai investi in Romania, multumindu-se cu parcul logistic pe care l-au achizitionat inainte de criza. Australienii aveau in plan investitii de 350 mil. euro, alaturi de partenerii italieni de la Cefin. Astazi se mai uita la Romania doar pe partea de servicii de „asset management“, la portofolii de peste 50 mil. euro, insa nu mai vor sa bage bani.

In cautarea iesirii

Chiar daca au inregistrat pierderi insemnate, investitorii care au reusit sa isi lichideze afacerile din Romania pot fi considerati norocosi. Jucatorii ramasi blocati in aceasta piata sunt la mila bancilor. Un exemplu in acest sens sunt dezvoltatorii norvegieni de la RomReal. In anii de „boom“ economic, societatea a achizitionat 17 terenuri, cu o suprafata totala de aproximativ 120 de hectare, in Bucuresti, Constanta si Brasov. Din cauza datoriilor mari, norvegienii au anuntat, la sfarsitul anului trecut, ca se confrunta cu probleme financiare serioase care nu le mai permit sa achite creditul de 11,6 mil. euro deschis la Alpha Bank.

 

Sursa: Capital.ro

Contul meu Anunt nou