Numarul santierelor private din Bucuresti este in crestere, ceea ce e un semn al revenirii pietei imobiliare. Cele mai mari 10 astfel de snatiere cumuleaza investitii de circa 670 mil. euro, si vor pune pe piata 11 cladiri de birouri noi, inca doua malluri de dimensiuni mari, un parc de retail si sapte blocuri de locuinte. Volumul investiilor a crescut fata de anul trecut, cand acesta se ridica la 500 mil. euro.
Din aceste proiecte in desfasurare, doar trei fac parte din categoria celor gandite inca din perioada de varf a pietei, dar au trecut printr-o serie de modificari, de actionariat sau de design. Sapte dintre ele, in schimb, au fost gandite in perioada crizei.
Cea mai importanta crestere s-a inregistrat pe segmentul de retail, unde se construiesc circa 189.000 mp de spatii comerciale noi, in Sectoarele 2,3,5 si 6. Pe piata birourilor, suedezii de la Skanska lucreaza la proiectul Green Court, care va avea o suprafata totala inchiriabila de 52.000 mp. De asemenea, proiectul Bucharest One va mai aduce inca 48.732 mp de birouri, iar in apropierea Pietei Unirii se va construi un turn de 17 etaje, cu o suprafata totala inchiriabila de 22.000 mp.
Dupa cativa ani in care ansamblurile rezidentiale nu apareau in topurile celor mai mari santiere din interiorul Bucurestiului, anul acesta se regasesc doua astfel de exemple. Florea Diaconu, patronul companiei de constructii Delta ACM, a inceput anul trecut constructia unui complex de locuinte cu 24 de blocuri, investitie care se va ridica la 40 milioane de euro.
De asemenea, companiile israeliene Red Sea Group si Shikun&Binui au finalizat de curand primul bloc cu sase etaje din ansamblul City Point, care va avea, in total 3.500 de unitati locative. Singurii dezvoltatori imobiliari care au mai construit un volum mare de locuinte in Bucuresti in ultimul an sunt cei de la Adama, care au pus pe piata 210 apartamente.
In total, pentru finalizarea lucrarilor de pe cele mai mari 10 santiere din Bucuresti, sunt necesare investitii de 670 mil. euro.
Sursa: capital.ro