Peste 1 miliard de euro au pierdut bancile in ultimii cinci ani, din cauza investitiilor in proiecte imobiliare. In total, 30 de ansambluri rezidentiale, noua centre comerciale si trei cladiri de birouri au ajuns la insolventa sau faliment.
Cea mai mare expunere pe acest segment au avut-o bancile cu capital austriac, circa 38%, urmate de finantatorii greci, cu 31%, si de cei ciprioti, cu 5,3%.
54% din expunerile bancare sunt pe proiecte imobiliare derulate in capitala, in conditiile in care tot in capitala sunt si cele mai multe esecuri, doar noua proiecte scapand, pana acum, de insolventa sau faliment.
Cinci dintre acestea au fost preluate de bancile finantatoare in contul datoriilor si patru de investitori privati, tranzactii in urma carora institutiile financiare au marcat pierderi de circa 80 mil. euro.
In total, peste jumatate din pierderile bancilor provin din 30 de proiecte rezidentiale, care au inghitit 848 mil. euro, sume provenite in principal din credite si de la cumparatori. 70% din sumele cheltuite sunt blocate insa in terenuri virane, fundatii sau schelete de beton, in conditiile in care dezvoltatorii acestor proiecte au reusit sa finalizeze abia 30% din locuinte.
In privinta centrelor comerciale, majoritatea proiectelor esuate provin din provincie. Noua centre comerciale au implicat, in total, credite de circa 380 mil. euro. La lista celor noua proiecte intrate in insolventa sau faliment mai pot fi adaugate Galleria Suceava si Armonia Arad, ambele inchise si transformate in birouri sau spatii de depozitare, din cauza pierderilor pe care le generau.
Piata birourilor a avut cel mai putin de suferit de pe urma crizei, inregistrand numai trei cazuri de cladiri ajunse in insolventa.
La toate aceasta se mai adauga, insa, miile de apartamente cumparate de persoane fizice si executate silit de banci si o serie de alte proiecte imobiliare care sunt lichidate departe de ochii publicului.
Sursa: capital.ro