Șantierele de construcții au împânzit în ultimii ani Bucureștiul și marile orașe din țară, de la mici sau mari ansambluri rezidențiale la clădiri de birouri sau centre comerciale.
În acest context, stocul de împrumuturi contractate de companii care activează în domeniul imobiliar se ridica la finalul anului trecut la peste 15,3 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 15% din totalul volumului de credite luate de companii la nivelul întregii economii, arată datele de la Banca Natională a României (BNR).
Pentru o imagine de ansamblu a modului în care se raportează sistemul bancar la piața imobiliară trebuie menționat că BNR atenționa, în luna mai a acestui an, prin „Raportul asupra stabilității financiare“, că „riscurile generate de expunerile instituțiilor de credit asupra activelor corelate cu evoluția pieței imobiliare se mențin importante“, și că această categorie de împrumuturi continuă să fie caracterizată de o rată de neperformanță destul de mare – de 24,4% (chiar dacă aceasta a scăzut accelerat în ultimii doi ani).
Iar BNR ia în considerare atunci când face această avertizare doar creditele acordate companiilor pentru dezvoltări imobiliare comerciale, pentru că, analizând întreaga piață de real estate și punând lupa inclusiv pe zona de tranzacții rezidențiale, banca centrală vorbește deja de necesitatea unei monitorizări atente a „evoluțiilor dinspre piața imobiliară, atât în ceea ce privește segmentul rezidențial, cât și cel comercial“.
Perioada 2007-2008 nu poate fi luată ca referință, pentru că băncile au finanțat atunci mult prea ușor, mult prea mult, orice proiect și pe oricine. Băncile au resurse financiare pentru a susține proiecte imobiliare , însă analizează cu grijă atunci când dau un credit investitorilor și pun anumite condiții.