EFdeN, proiectul casei eficiente energetic realizat de 70 de studenti romani, s-a clasat pe locul 19 la competitia internationala Solar Decathlon, in care 20 de echipe din 16 tari s-au intrecut sa realizeze locuinte cu o amprenta minima asupra mediului.
Proiectul EFdeN a fost conceput de studenti de la Universitatea Tehnica de Constructii, Universitatea de Arhitectura si Universitatea Politehnica, si si-a propus sa „recicleze” fostele spatii industriale din Bucuresti, precum zona garii Obor, si sa le transforme in cartiere verzi.
Casa EFdeN are ca particularitate o sera interioara, care joaca un rol in incalzirea spatiului de locuit. De asemenea, in baie exista un lichen care absoarbe umiditatea din aer.
EFdeN a obtinut 348 de puncte din partea juriului, care a evaluat casele in functie de 10 criterii, precum arhitectura, eficienta energetica, inovatie si sustenabilitate. EFdeN a fost singura echipa unde toata munca fizica de constructie a fost facuta de studenti, in timp ce celelalte au avut ajutor si din partea unor constructori profesionisti.
Echipa isi doreste acum sa transforme proiectul in realitatea, iar designul casei sa fie replicat la scara unui intreg cartier. Casa are un etaj, o suprafata utila de 130 metri patrati si 90 de metri patrati amprenta la sol, iar costul constructiei, materialelor si echipamentelor se ridica la 300.000 de euro.
O astfel de locuinta ar costa, la scara industriala, 120.000 de euro, potrivit membrilor EFdeN, care au realizat si o schita a unui complex de locuinte care ar putea fi amplasat intr-o zona "brownfield" din interiorul unui oras.
Cartierul de locuinte ar cuprinde 46 de cladiri, cu parter si patru etaje. Proiectul a atras deja atentia unui dezvoltator imobiliar din Brasov.
Sursa: zf.ro